Венесуела: Мадуро оголосили переможцем президентських виборів, опозиція заявляє про порушення

Ніколас Мадуро перебуває при владі з 2013 року.

Ніколаса Мадуро оголосили переможцем президентських виборів у Венесуелі 28 липня, хоча його опоненти збираються оскаржити результати, готуючи протистояння з високими ставками, яке визначить, чи відійде південноамериканська країна від однопартійного правління.

Незабаром після опівночі Національна виборча рада заявила, що Мадуро отримав 51% голосів, випередивши опозиційного кандидата Едмундо Гонсалеса, який набрав 44%.

Рада заявила, що результати базуються на підрахунку голосів на 80 відсотках виборчих дільниць, що свідчить про незворотну тенденцію.

Читайте також: «Мадуро калькує Путіна». Чи піде Венесуела війною на Гаяну і до чого тут Україна?

Найбільш популярна опозиційна політикиня Венесуели – лідерка асоціації «Єдина демократична платформа» Марія Коріна Мачадо – не була допущена до виборів. У січні цього року Верховний суд Венесуели заборонив їй брати участь у виборах на тій підставі, що Мачадо виступає на підтримку санкційної політики США та нібито бере участь у корупційних схемах.

Ніколас Мадуро балотувався на третій термін, він перебуває при владі з 2013 року. Тоді він став наступником попереднього президента Уго Чавеса, який також належав до соціалістичної партії PSUV. Мадуро підтримує добрі стосунки з Москвою.

Попередні вибори супроводжувалися масовими протестами, які мало не переросли у збройне протистояння. Представник опозиції Хуан Ґуайдо, посилаючись на ймовірні фальсифікації підсумків виборів, оголосив себе тимчасовим президентом – таким його тоді визнали США та ще низка країн. Реальна влада, проте, залишилася в руках Мадуро.

Згодом влада Венесуели за посередництва США провела серію переговорів з представниками опозиції, результатом яких стала відмова опозиції від визнання Ґуайдо президентом. Влада, своєю чергою, пообіцяла допустити опозицію на нові вибори. Сполучені Штати тоді ж зняли низку санкцій, раніше запроваджених проти Каракаса.