Україна передасть Ватикану список журналістів, які перебувають у російському полоні – Зеленський

«Ми обговорили детально повернення цивільних, повернення депортованих дітей. І ми сподіваємося на підтримку», – Володимир Зеленський про підсумки зустрічі з Папою Римським Франциском

Україна передасть Ватикану список журналістів, які зараз перебувають у полоні в Росії, повідомив український президент Володимир Зеленський.

«Дуже важко вести цю роботу – підштовхувати обміни, і саме тому потребуємо спеціальної допомоги, зокрема зусиль Ватикану. Ми домовилися, що Україна передасть список журналістів, які зараз у полоні в Росії. Ми обговорили детально повернення цивільних, повернення депортованих дітей. І ми сподіваємося на підтримку», – сказав він про підсумки зустрічі з Папою Римським Франциском у своєму відеозверненні.

Зеленський додав, що Київ готує на цей місяць зустріч у Канаді щодо цього пункту Формули миру, щодо гуманітарних питань. Ватикан запросили узяти участь у ній.

Президент нагадав про українську журналістку Вікторію Рощину, про загибель якої у російському полоні стало відомо напередодні.

«Вона була у списках на обмін. Дуже важко вести цю роботу – підштовхувати обміни, і саме тому потребуємо спеціальної допомоги, зокрема зусиль Ватикану», – пояснив він.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Загиблу в РФ журналістку Рощину утримували в місцях, де застосовують тортури – правозахисники

Представник Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими в Україні Петро Яценко 10 жовтня повідомив, що українська журналістка Вікторія Рощина, яка зникла безвісти під час поїздки на окуповані території і яку утримували на території Росії, померла в російському полоні.

Росіяни вперше затримали Рощину у Бердянську в березні 2022 року, коли вона писала репортажі для ЗМІ (в тому числі і для Радіо Свобода) про життя на тимчасово захоплених територіях. Тоді журналістку відпустили, змусивши записати відеозвернення, що претензій до російських військових вона не має. Рощина повернулася на підконтрольну Україні територію, але в липні 2023 року знову поїхала на окуповані Москвою території.

Вікторія Рощина перестала виходити на зв’язок з рідними 3 серпня 2023 року. За словами її батька, 27 липня Рощина вирушила з України до Польщі і мала дістатися окупованих територій на сході України (через Росію) за три дні. Тоді Володимир Рощин розповів, що українська Служба безпеки підтвердила родині, що Вікторію взяли в полон російські сили.

Вікторія Рощина була авторкою серії репортажів для Радіо Свобода, співпрацювала в 2022 році з Радіо Свобода як фрілансерка. Вона також співпрацювала з «Українською правдою», hromadske, «Українським радіо», «UA:Перший» і «Цензор.нет».

Раніше міжнародна правозахисна організація «Репортери без кордонів» (RSF) повідомляли, що понад 100 українських та іноземних журналістів, акредитованих в Україні, постраждали від початку повномасштабного вторгнення Росії.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Як це – бути в полоні і жити в окупації. Великий репортаж із Бердянська