Нагірний Карабах: ексглаву уряду сепаратистського регіону заарештували в Азербайджані на 4 місяці

Варданяну висунули звинувачення у фінансуванні тероризму, участі у створенні та діяльності незаконних збройних формувань та незаконному перетині кордону

Суд в Азербайджані на чотири місяці заарештував колишнього голову уряду сепаратистського регіону Нагірний Карабах мільярдера Рубена Варданяна.

Йому висунули звинувачення у фінансуванні тероризму, участі у створенні та діяльності незаконних збройних формувань та незаконному перетині державного кордону, повідомила Служба держбезпеки Азербайджану.

27 вересня азербайджанська влада затримала Рубена Варданяна на КПП у Лачинському коридорі під час спроби в’їхати до Вірменії. Його доставили до Баку.

Варданян після відставки у лютому 2023 року продовжував жити в найбільшому місті Карабаху Степанакерті (азербайджанська назва – Ханкенді) і писав про блокаду регіону азербайджанською владою у соцмережах.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Через затримання ексглави уряду сепаратистського регіону Нагірний Карабах Вірменія звернулася до ЄСПЛ

Минулого тижня джерела кількох вірменських видань стверджували, що Баку вимагає від Карабаху арешту широкого кола діячів невизнаної республіки, зокрема колишніх урядовців, офіційно ця інформація не підтверджувалася.

У вересні азербайджанська армія провела операцію з відновлення контролю над регіоном. Влада етнічних вірмен капітулювала і нині бере участь у переговорах про реінтеграцію Карабаху в Азербайджан. Це супроводжується протестами в Єревані і виїздом населення з Нагірного Карабаху. Вже понад 66 тисяч людей переїхали з Нагірного Карабаху до Вірменії станом на ранок 28 вересня.

Нагірний Карабах. Сім днів у фото: обстріли, біженці, протести

Раніше сьогодні президент сепаратистського регіону Нагірний Карабах Самвел Шахраманян підписав указ, який передбачає, що сепаратистська «Нагірно-Карабахська республіка» припинить існування з 1 січня.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Десятки тисяч вірмен утікають із Нагірного Карабаху. Азербайджан заарештував карабахського екслідера