В італійських тюрмах перебувають 108 українців – Денісова

За словами Денісової, посол сприяти тому, щоб італійські суди враховували позицію України при розгляді справ проти українців

В Італії під вартою утримують 108 громадян України, повідомляє уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова. За її словами, основне звинувачення, яке висувають українцям італійські правоохоронці – нелегальне перевезення мігрантів, проте дехто із затриманих сам постраждав від торгівлі людьми.

Це питання було серед тих, які Денісова обговорювала сьогодні з послом Італії в Україні Давіде Ла Чечіліа.

«Я звернулася до нього з проханням брати до уваги інформацію від нашої країни під час розгляду в судах їхніх справ. І отримала повну підтримку. Пан посол запевнив, що сприятиме, аби документи потрапили до італійських судів в визначений термін», – повідомила омбудвумен.

Італія у 2018 році головує в ОБСЄ. За словами Денісової, у зв’язку з цим вона також повідомила посла про те, що не може отримати від своєї російської візаві Тетяни Москалькової інформації щодо реального стану здоров’я українських політв’язнів Олега Сенцова і Володимира Балуха.

«Звернулася до пана Посла з проханням підтримати наших політв’язнів і нашу державу на міжнародній арені і вплинути на Росію в питанні повернення українців додому», – заявила Денісова.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Геращенко: маємо тривожну інформацію про погіршення стану здоров’я Балуха, Сенцова та інших

За даними правозахисників, на території Росії й анексованого нею Криму перебувають 70 українських політв’язнів.

Зокрема, ув’язнений у Росії на 20 років український кінорежисер Олег Сенцов у колонії за Полярним колом з 14 травня розпочав голодування з вимогою звільнення всіх утримуваних Москвою українських політв’язнів.

Крім Сенцова, голодування на знак протесту проти переслідування оголосили ув'язнений в анексованому Росією Криму Володимир Балух, член Кримської контактної групи з прав людини з Ялти Емір-Усеїн Куку, засуджений у Росії українець Станіслав Клих, журналіст, автор Радіо Свобода Станіслав Асєєв, відомий під псевдонімом Станіслав Васін, утримуваний у полоні бойовиків у Донецьку.