США стурбовані зв’язками Китаю із Росією – Держдепартамент

Раніше Путін заявив, що чекає на Сі Цзіньпіна з візитом до Москви навесні

Сполучені Штати стурбовані зв’язками Китаю з Росією на тлі продовження війни Кремля проти України. Передає агенція Reuters із посиланням на представник Держдепартаменту США.

«Пекін заявляє про свою нейтральність, але його поведінка ясно демонструє, що він, як і раніше, вкладає кошти в тісні зв’язки з Росією», – заявив представник Держдепартаменту, додавши, що Вашингтон «уважно стежить за діяльністю Пекіна».

Заява Держдепартаменту з’явилася після того, як президент Росії Володимир Путін та лідер Китаю Сі Цзіньпін провели відеозустріч. В її перебігу президент Росії Володимир Путін заявив, що навесні очікує на офіційний візит Сі Цзіньпіна до Москви, щоб обговорити перспективи військової співпраці Китаю і Росії.

Російський президент виступив із критикою країн Заходу, які економічно та політично ізолювали Росію через її вторгнення в Україну, та висловив намір зміцнювати зв’язки з Китаєм.

Сі Цзіньпін, однак, у розмові з Путіним не підтвердив своєї згоди на візит до Москви.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: МЗС: Китай поглиблюватиме співпрацю з РФ у 2023 році, а в питанні війни – ні на чиєму боці

Хоча країни Заходу запровадили безпрецедентні санкції проти Росії, Китай утримався від засудження Москви. Водночас Пекін поки що утримувався від надання прямої матеріальної підтримки Москві, яка могла б спровокувати санкції Заходу проти Китаю.

Китайський лідер Сі Цзіньпін у листопаді підтвердив позицію Пекіна про необхідність припинення війни в Україні та мирні переговори. При цьому він не засудив військове вторгнення Росії.