У США попередньо оцінили збитки від урагану «Мілтон»

Люди дивляться на пошкоджене майно після того, як ураган Мілтон обрушився на сушу, штат Флорида, США, 10 жовтня 2024 року

Президент США Джо Байден із посиланням на оцінку експертів повідомив, що збитки, завдані ураганом «Мілтон» у штаті Флорида, становлять приблизно 50 мільярдів доларів. Про це повідомив американський лідер під час виступу з віцепрезиденткою США Камалою Гарріс щодо реагування федерального уряду на урагани Мілтон і Гелен, пише пресслужба Білого дому.

Байден зазначив, що «Мілтон» залишив понад 3 мільйони людей без світла, однак завдяки зусиллям 50 тисяч енергетиків із 43 штатів, а також з Канади, наразі вдалося відновити електроенергію мільйону споживачів.

За словами лідера США, упродовж останніх трьох днів він поспілкувався з 50-75 представниками, зокрема із мерами і керівництвом округів, «від Північної Кароліни аж до Флориди».

Ураган «Мілтон» у США забирає життя, нищить будинки та інфраструктуру (фото)

На прохання Байдена, основна увага під час брифінгу 11 жовтня була присвячена відновленню електропостачання та вивезенню сміття у постраждалих штатах.

«Найближчими днями й тижні ми з президентом Байденом подбаємо про те, щоб постраждалі громади отримали ресурси, необхідні не лише для боротьби з ураганом, але й для відновлення», – заявила Гарріс.

Щонайменше 11 людей загинули в результаті урагану «Мілтон», який спричинив торнадо по всій Флориді, повідомили 10 жовтня офіційні особи.

Ураган пронісся над штатом пізно ввечері в середу, а потім увірвався в Атлантичний океан. Буревій повалив дерева, лінії електропередач та зруйнував дах бейсбольного стадіону. Близько трьох мільйонів будинків і підприємств були знеструмлені.

За даними місцевої влади, пʼятеро людей загинули в окрузі Сент-Люсі, троє – в окрузі Волузія, двоє – в Санкт-Петербурзі і один – в місті Тампа. Міністр внутрішньої безпеки Алехандро Майоркас заявив журналістам, що смерті були спричинені торнадо, викликані ураганом.

Американські медіа писали, що у середу Національна метеорологічна служба випустила 126 попереджень про торнадо по всьому штату, що є найбільшою кількістю попереджень за один календарний день за всю історію спостережень, починаючи з 1986 року.

У вересні в США вирував ураган «Хелен». Він викликав сильні повені у штатах Флорида, Джорджія, Північна та Південна Кароліна. Понад 200 людей у шести штатах загинули.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: CША: у Флориді через ураган загинули п’ятеро людей, були торнадо