Умєров анонсував найближчим часом створення наглядової ради в Агентстві оборонних закупівель

За словами міністра, подання до КМУ буде зроблено цього тижня

Міністр оборони Рустем Умєров анонсував найближчим часом створення наглядових рад в Агентстві оборонних закупівель (АОЗ) і Державному оператору тилу (ДОТ).

«Продовжуємо реформування Агентства оборонних закупівель (АОЗ) і Державного оператора тилу (ДОТ), наближаючи ці процеси до стандартів НАТО. Найближчим часом будуть створені наглядові ради для обох структур. Подання до КМУ буде зроблено цього тижня», – написав він у телеграмі.

Також Умєров повідомив перехід держпідприємства «Спецтехноекспорт» (СТЕ) від ГУР до Міноборони.

«Поставив завдання – довести до кінця процес очищення системи закупівель у тісній співпраці з правоохоронними та антикорупційними органами», – додав міністр.

Нещодавно Рустем Умєров в інтерв’ю Lb.ua заявив, що спецекспортери мають закінчити свої зобов’язання і «з якогось моменту» свої задачі передати АОЗу.

«Вони (спецекспортери – ред.) мають закінчити взяті на себе зобов’язання і з якогось моменту все передати АОЗу. Завдання АОЗ взагалі усе взяти на себе. Моя позиція була дуже проста – переведіть достойних людей в АОЗ, решту компаній закрийте. Але там є певні юридичні моменти з чинними контрактами, коли це зробити не можна. Однак ризик-аналіз фінансовий, кадровий, проводиться. На його основі даються рекомендації щодо ухвалення рішень», – сказав він відповідаючи на запитання «Навіщо спецекспортери взагалі вам потрібні? У вас же є «Агенція оборонних закупівель» (АОЗ), яку очолює Марина Безрукова».

У цьому інтерв’ю він також заявив, що зараз фіналізується «процес створення об’єднаної Агенції (АОЗ і ДОТ). Лонч одразу буде з призначенням наглядової ради».

Державний оператор тилу – державна агенція, що забезпечує потреби ЗСУ в харчуванні, пально-мастильних матеріалах, одязі та медичних товарах – працює з грудня 2023 року.

Агентство оборонних закупівель запустили влітку 2022 року. Воно займається закупівлею озброєння.