«Щоб вчасно отримувати допомогу» – Умєров про перехід формату «Рамштайн» під контроль НАТО

Міністр оборони України Рустем Умєров

Міністр оборони України Рустем Умєров 13 червня пояснив, у чому полягатиме суть плану НАТО взяти на себе міжнародну координацію постачань зброї та організації тренувань для українських Збройних сил у рамках ініційованого Сполученими Штатами формату «Рамштайн» (за назвою німецької авіабази, де вперше зібралися представники країн-союзниць України).

«Іноді НАТО каже, що деякі країни дають зобовʼязання, які невчасно приходять. І НАТО хоче закривати ці питання управлінські, щоб більше спілкуватися і мати мандат юридичний доєднатися», – розповів Умєров після засідання координаційної групи «Рамштайн» та Ради Україна – НАТО на рівні міністрів оборони у Брюсселі 13 червня.

«Щоб юридично у них була можливість телефонувати країнам від імені НАТО і питати, чи ця допомога – військова, технічна, фінансова – дійшла. І якщо вона не дійшла, вони будуть уже використовувати свої спроможності і можливості», – пояснив міністр те, як це працюватиме на практиці.

У НАТО цю ініціативу називають «Оперативним планом розширення підтримки України».

«Ми можемо використовувати інституції НАТО, щоб працювати із союзниками й гарантувати, що вони виконують обіцяне», – пояснив на підсумковій пресконференції генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ.

Ідея передати координацію засідань групи «Рамштайн» від США під керівництво НАТО виникла на тлі президентських перегонів у Сполучених Штатах та можливості, що Дональд Трамп знову очолить країну.

Наразі в альянсі наполягають, що лідерство над форматом «Рамштайн» залишиться за США, а НАТО візьме на себе функцію контролю виконання наданих зобовʼязань. За словами генсека НАТО, 99% допомоги, яку понад півсотні країн, що входять до групи «Рамштайн», надають Україні, надходить саме від країн-членів НАТО.

Генсекретар НАТО висловив сподівання, що міністри оборони країн-членів альянсу затвердять «оперативний план розширення підтримки України» під час другого дня засідання в Брюсселі 14 червня.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Остін після «Рамштайну»: на сьогодні немає оголошень щодо батарей Patriot