Українці назвали пріоритетні реформи, найважливіша – боротьба з корупцією

Реформи у сфері національної безпеки, оборони та судової системи також отримали по 36% підтримки

74% опитаних українців вважають боротьбу з корупцією найважливішою реформою. Також пріоритетними є реформи у сфері національної безпеки, оборони та судової системи, свідчать дані дослідження Соціологічної групи «Рейтинг», проведеного у вересні цього року.

Реформи у сфері національної безпеки, оборони та судової системи також отримали по 36% підтримки, тоді як реформи поліції та митниці є пріоритетними для 10% респондентів.

Найкраще опитані українці оцінили проведення реформи цифрової трансформації: повністю або скоріше задоволені нею 66% респондентів.

Реформа національної безпеки продемонструвала баланс: 46% задоволених, 47% незадоволених і 7% не визначилися. Реформою поліції незадоволені 57% опитаних, однак 40% – задоволені. Митна реформа отримала 56% незадоволених, 30% задоволених і 15% не визначилися.

Найнижчу оцінку отримала судова реформа – 73% незадоволених і лише 21% задоволених, тоді як антикорупційні зусилля отримали найнижчу оцінку – 15% задоволених і 84% незадоволених.

У вересні посол США в Україні Бріджит Брінк сказала на конференції, що боротьба з корупцією в Україні це в першу чергу підтримка українських військових на передовій. Брінк додала, що боротьба з корупцією відіграє ключову роль у залучення інвесторів для відбудови України, та є важливим елементом, аби Україна стала частиною Євросоюзу і НАТО.

У жовтні минулого року речник Державного департаменту Метью Міллер повідомив, що Сполучені Штати «дуже прозоро» комунікують із українською владою щодо боротьби з корупцією. Речник додав, що ці проблеми обговорювалися напряму з президентом Зеленським та іншими представниками українського уряду.

Раніше американське видання Politico повідомляло з посиланням на стратегічний документ уряду США, що Вашингтон сприймає корупцію в Україні як «реальну загрозу».

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Роту можна роками утримувати на ці хабарі». Думки з фронту про те, як подолати корупцію у МСЕК та ТЦК

Опитування проводилося з 24 по 29 вересня 2024 року методом CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing – телефонні інтервʼю з використанням компʼютера), вибірка склала 2000 респондентів, що представляють доросле населення України (за винятком тимчасово окупованих територій та територій). Похибка становить 2,2%