Редакція видання «Українська правда» каже про тиск з боку Офісу президента – заява

Головна редакторка «Укранської правди» Севгіль Мусаєва 

Редакція видання «Українська правда» вбачає загрозу для сталої роботи редакції через «тривалий та системний тиск», який Офіс президента, на думку УП, здійснює на редакцію та окремих журналістів медіа, йдеться в оприлюдненій заяві 8 жовтня.

Видання вважає, що Офіс президента причетний до таких дій стосовно редакції:

  • блокування спікерів від влади щодо спілкування з журналістами «Української правди» та участі в заходах;
  • тиск на бізнес з метою зупинити рекламну співпрацю з УП;
  • відверто емоційне спілкування президента Зеленського з журналістом УП Романом Кравцем, свідками якого в прямому ефірі ми всі були (йдеться про пресконференцію президента України 27 серпня – ред.)


«Ці та інші непублічні сигнали свідчать про спроби вплинути на нашу редакційну політику. Особливо обурливо це усвідомлювати в часи повномасштабного вторгнення Росії до України, коли вкрай необхідна наша спільна боротьба як за виживання, так і за демократичні цінності», – вказано у заяві.

Редакція наголошує, що кожна спроба конкретних чиновників із керівництва Офісу президента вплинути на журналістів видання буде висвітлена публічно та матиме наслідки на міжнародному рівні.

В Офісі президента нині не коментували заяву «Української правди». Радіо Свобода звернулося до пресслужби президента Зеленського по коментар щодо ситуації.

Раніше головна редакторка «Укранської правди» Севгіль Мусаєва сказала у інтервʼю Інституту масової інформації, що Офіс президента тисне на редакцію, намагаючись заблокувати розміщення реклами на сайті. Також вона зазначила, що власнику «Української правди» надходили пропозиції щодо продажу видання.

«Він відмовився, і я вважаю це тиском на редакцію», – зазначила вона.

«Українська правда» – українське інтернет-ЗМІ, яке заснував Георгій Гонгадзе у квітні 2000 року. Після смерті Гонгадзе у вересні 2000 року редакцію очолила співзасновниця видання Олена Притула, а у 2014 році Севгіль Мусаєва. У травні 2021 року новим власником видання став генеральний директор Dragon Capital Томаш Фіала.