Понад третина жителів Києва перейшли на українську мову спілкування під час війни – опитування 

Більшість опитаних підтвердили, що україномовне середовище найбільше допомагає почати спілкуватися українською

За результати опитування про рівень володіння киян українською мовою, яке провели у застосунку «Київ Цифровий», з’ясувалося, що 33,3% жителів столиці перейшли на українську мову спілкування під час війни.

Як повідомляє пресслужба КМДА, серед опитаних 86,3% вважають українську мову рідною. Водночас вдома українською спілкуються 47% респондентів, із друзями – 44,4%, на роботі – 60,2%, а під час навчання – 81,4%.

«Для 46,5% респондентів звичка стала головною перепоною, що найбільше заважає почати спілкуватися українською. А переважна більшість опитаних підтвердили, що україномовне середовище (79,2%) найбільше допомагає почати спілкуватися українською», – йдеться в повідомленні.

У КМДА повідомили, що під час опитування у додатку «Київ Цифровий» були проведенні фокус-групи з містянами різних вікових категорій та соціальних груп. На основі цих досліджень розроблятиметься інструментарій для всіх охочих, аби покращити знання мови та сформувати україномовне середовище.

Загалом в опитуванні взяли участь 67 212 містян віком від 14 до 65 років та старше, серед яких 53% жінок та 47% чоловіків.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Українська мова стала «лінією оборони і спротиву» в час війни з Росією – Кремінь про повну заборону російської в «Могилянці»
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Український погляд на російську літературу. Дерусифікація набирає обертів