Україна вже отримала касетні боєприпаси зі США – Білий дім

Речник Білого дому з національної безпеки Джон Кірбі

Поставлені США касетні боєприпаси вже перебувають у руках України та розгортаються на лінії фронту, заявив 20 липня речник Білого дому з національної безпеки Джон Кірбі, повідомляє Reuters.

За словами Кірбі, українці використовують ці боєприпаси «коректно та ефективно».

Читайте також: HRW про використання Росією касетних боєприпасів: від лютого в Україні загинули щонайменше 689 цивільних

На початку липня Сполучені Штати оголосили про нову військову допомогу для підтримки української армії у протистоянні російському вторгненню. У новому пакеті, серед іншого, є касетні боєприпаси. Це рішення викликало критику з боку неурядових організацій і збентежило кілька європейських країн.

У багатьох країнах, особливо в Європі, діє заборона на використання касетних боєприпасів. Це визначено конвенцією від 2008 року, сторонами якої не є ні США, ні Україна.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Попри інші заяви правозахисників, Путін каже, що РФ не застосовувала касетні боєприпаси

За словами президента США Джо Байдена, касетні боєприпаси повинні допомогти українським військовим «зупинити просування росіян та забезпечити успіх контрнаступу».

У свою чергу, в Міноборони назвали п’ять ключових принципів, яких Україна дотримуватиметься при застосуванні касетних боєприпасів, серед них, є принцип невикористання таких боєприпасів у міських районах (містах), щоб уникнути ризиків для цивільного населення.