Україна отримає «конкретну військово-технічну допомогу» від партнерів, якщо Росія піде в наступ – Кулеба

Якщо Росія перетне кордон – Україна отримає від партнерів зброю, розвідувальні дані та технології, які зміцнять українську обороноздатність, каже очільник МЗС

Україна зараз має одностайну підтримку у світі, й партнери не мають сумнівів, що ескалацію провокує саме Росія. Тож у разі, якщо активні бойові дії відновляться і стануть масштабними – Київ отримає «конкретну військово-технічну допомогу від низки партнерів». Про це заявив в ефірі програми «Право на владу» каналу «1+1» міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

«Україна отримує, і отримає ще більшу військово-технічну підтримку: зброю, розвідувальні дані, технології, які зміцнять українську здатність захищатися», – сказав Кулеба.

Серед іншого, Україна веде переговори із США та низкою інших країн про розширення тренувальних місій, які допоможуть підготовці українських Збройних сил, додав міністр.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Зустріч із Байденом: Путін домігся свого?

Кулеба відзначив, що за останні два тижні провів 17 телефонних розмов із міністрами закордонних справ інших країн. У багатьох столицях світу уже напрацьовуються рішення, спрямовані на стримування російської агресії, каже він. Утім, про іноземну військову присутність на території України не йдеться – Росія лише мріє, щоб на території України з'явились бойові підрозділи інших країн, аби використати це в своїй пропаганді.

Росія зараз чітко відстежує кожну заяву і сигнал, який отримує в публічному просторі і на рівні власних дипломатичних каналів. Тож Київ використовує всі можливості, щоб здобути підтримку, зокрема, тривають переговори не лише зі США, і й з країнами «Групи семи (G7)», каже Кулеба.

«Щодо «Великої сімки»: ми перебуваємо в дуже тісній координації з Великою Британією, яка зараз там головує. Буквально за останній місяць вийшло дві дуже потужні заяви групи семи на рівні міністрів закордонних справ: Росія несе відповідальність за усе, що відбувається», – додав очільник МЗС.

Росія останніми тижнями активно нарощує військову присутність біля українських кордонів і в анексованому Криму. Росія, за даними розслідувачів, вже стягнула щонайменше 80 тисяч військових до східного кордону з Україною та у Криму. Також розслідувачам вдалося зафіксувати великий табір російських військових у Воронезькій області, за 250 кілометрів від кордону з Україною.

30 березня головнокомандувач Збройних сил України Руслан Хомчак повідомив, що Росія під виглядом підготовки до стратегічних навчань «Запад-2021» стягує зі всієї території тактичні групи до східних кордонів України. У Кремлі заявили, що пересування російської армії територією Росії не повинне викликати занепокоєння інших країн, зокрема України.

Західні союзники України (США, ЄС, G7), а також НАТО, висловили їй свою підтримку.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Воювали цілодобово, а пільга на проїзд – «погодинна». Учасники бойових дій судяться з владою через карантинні обмеження