Україна висловила обурення словами віцепрезидента МОК про можливість повернення РФ до світового спорту

Чинний президент МОК Томас Бах (у центрі) навесні 2025 року іде у відставку

Міністр закордонних справ України Андрій Сибіга та міністр молоді та спорту України Матвій Бідний 1 жовтня виступили зі спільною заявою щодо неможливості повернення Росії до світового спорту. Так вони прокоментували слова віцепрезидента Міжнародного олімпійського комітету та кандидата на пост президента МОК Хуана Антоніо Самаранча-молодшого щодо перспектив російського спорту.

«Віцепрезидент МОК продемонстрував зневагу не лише до України, але і до основоположних принципів Олімпійської хартії, заявивши про необхідність «працювати дуже наполегливо», щоб «негайно» відновити членство Росії в Міжнародному олімпійському комітеті після повернення нею відповідності Хартії, та прикривши свої слова тим, що МОК нібито не повинен «займати сторін» у конфліктах, а російська агресія є лише одним із «сорока з гаком» збройних конфліктів у світі», – йдеться в заяві.

Офіційний Київ нагадав, що «Росія так і не припинила агресії та звірств». «Вона продовжує жорстоку війну проти України, яка вже призвела до загибелі тисяч мирних українців, зокрема понад 500 українських спортсменів та тренерів, пошкодження та руйнування понад 500 спортивних обʼєктів в Україні, включно з 16 базами олімпійської, паралімпійської та дефлімпійської підготовки», – відзначають Андрій Сибіга та Матвій Бідний.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Усім спортсменам, яких вбила Росія». Шлях найтитулованішої олімпійки України Ольги Харлан

Минулого тижня 64-річний іспанець Хуан Антоніо Самаранч (син Хуана Антоніо Самаранча, який очолював МОК у 1980–2001 роках) заявив в інтерв’ю агенції France-Presse: «Росія не поважала олімпійське перемир’я, тож і була відсторонена. Водночас ми не ставали на чийсь бік у цьому конфлікті. Однак Росія, як і раніше, брутально порушує Олімпійську хартію. Але як тільки причини звільнення зникнуть, нам доведеться старанно попрацювати, щоб повернути Росію».

Чинний президент МОК Томас Бах навесні 2025 року іде у відставку. На його посаду вже є сім кандидатів – голова Міжнародної асоціації легкоатлетичних федерацій Себастьян Коу, президент Міжнародної федерації гімнастики Морінарі Ватанабе, голова Міжнародного союзу велосипедистів Давид Лапартьян, президент Міжнародної федерації лижного спорту та сноуборду Йоган Еліаш, віцепрезидент Міжнародного союзу сучасного п’ятиборства Хуан Антоніо Самаранч-молодший, члени МОК Фейсал Аль-Хусейн і Кірсті Ковентрі.