Україна поки не виконала умови для першого траншу нової макрофінансової допомоги — віце-президент Єврокомісії

Віце-президент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс

Україна поки не виконала умови для надання першого траншу нової програми макрофінансової допомоги Європейського союзу, розповів у коментарі Радіо Свобода віце-президент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс 14 вересня під час 15-ї щорічної зустрічі «Ялтинської Європейської Стратегії» (YES) у Києві.

Your browser doesn’t support HTML5

Україна поки не виконала умови для першого траншу нової макрофінансової допомоги – віце-президент Єврокомісії

«Умови покривають широкий спектр питань, починаючи від боротьби з корупцією, забезпечення успішного створення антикорупційного суду, передбачення для цього необхідних ресурсів, перевірку декларацій, перевірку бенефіціарних власників компаній. Також є умови, пов’язані із покращенням адміністрування податків, управління державними підприємствами», – розповів Домбровскіс.

Разом з тим, на думку Домбровскіса, якщо українська влада виконає вимоги для першого траншу найближчим часом, Європейський союз зможе перерахувати перший транш цього року. Наступний транш може бути наданий навесні 2019 року.

«Після розмов із представниками української влади ми бачимо, що робота триває, тож ми можемо очікувати швидкого прогресу», – заявив Домбровскіс.

Представники України і Європейського союзу 14 вересня підписали меморандум про взаєморозуміння і кредитну угоду щодо надання четвертої програми макрофінансової допомоги ЄС Україні на один мільярд євро. З боку України документи підписали виконувачка обов’язків міністра фінансів Оксана Маркарова і голова Національного банку Яків Смолій, а з боку ЄС – віце-президент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс.

Загальний обсяг зобов’язань з надання Україні макрофінансової допомоги з боку ЄС на реалізацію реформ визначений у розмірі 12,8 мільярда євро, з них 2,8 мільярда вже було надано за попередніми програмами. Домовленості з ЄС про макрофінансову допомогу має ратифікувати Верховна Рада.