Україна хоче отримати запрошення в НАТО до того, як Байден залишить посаду – посол

Україна просить про запрошення до НАТО до того, як президент США Джо Байден завершить своє перебування на посаді, заявила посол України в НАТО Наталія Галібаренко.

«Наша ідея полягає в тому, що надання Україні (запрошення) зараз є політичним сигналом, – сказала Галібаренко в інтерв’ю агенції Reuters. – Ми щиро віримо, що це може бути частиною спадщини нинішньої американської адміністрації».

Президент України Володимир Зеленський останніми тижнями чітко дав зрозуміти, що він розглядає швидке запрошення до НАТО як частину свого «плану перемоги».

В інтерв’ю Галібаренко зазначила, що запрошення «усуне яблуко розбрату» між Києвом і Москвою.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Джо Байден покличе Україну до НАТО наприкінці каденції? Прогнози західних дипломатів і аналітиків

«Якщо ми скажемо, що запрошення є, то для Російської Федерації це буде як остаточний вердикт – усе, більше не можна піднімати ставки на цій темі», – сказала посол.

Галібаренко також зазначила, що Київ не наполягає на негайному початку переговорів про членство, але офіційне запрошення зараз надішле потужний сигнал.

На запитання, коли Україна хотіла б отримати запрошення, вона відповіла: «Чим раніше, тим краще».

Україна чітко дала зрозуміти, що її мета – стати членом НАТО. Київ і деякі його союзники в НАТО, особливо у Східній Європі, наполягають на запрошенні до членства, хоча й визнають, що Україна не може вступити до НАТО, перебуваючи в стані війни.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ висловлював сподівання, що Україна може вступити до альянсу протягом наступного десятиліття.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Павел вважає, що Україну можуть прийняти до НАТО, попри окупацію частини території. Він нагадав прецедент