ОП: Україна стане 125-ю учасницею Міжнародного кримінального суду з наступного року

21 серпня 2024 року Верховна Рада ратифікувала Римський статут Міжнародного кримінального суду

Заступниця керівника Офісу президента Ірина Мудра разом із постійним представником України в ООН Сергієм Кислицею офіційно депонували ратифікаційну грамоту Римського статуту Міжнародного кримінального суду в Нью-Йорку. Про це, зокрема, повідомила сама Мудра 25 жовтня.

«Інструмент ратифікації був розміщений у сховищі в депозитарії Римського статуту», – заявила вона.

Як роз’яснює Офіс президента, це означає, що з 1 січня 2025 року Україна стане 125-ю державою-учасницею МКС.

«Це знакова подія для України. Ми завершили довготривалий процес ратифікації цього важливого інструменту й нарешті повноцінно долучаємося до роботи ключового світового органу кримінального правосуддя», – йдеться в коментарі Мудрої.

Читайте також: Зеленський на зустрічі з прокурором МКС: важливо не допустити ігнорування ордерів суду

21 серпня 2024 року Верховна Рада ратифікувала Римський статут Міжнародного кримінального суду. Водночас його юрисдикцію щодо громадян України відклали на сім років.

Україна підписала Римський статут ще 20 січня 2000 року, але не ратифікувала його, хоча після угоди про Асоціацію з ЄС у 2014 році ратифікація цього документу була одним із прямих міжнародних зобов’язань України.

Наприкінці травня 2022 року заступник голови Офісу президента Андрій Смирнов в інтерв’ю Радіо Свобода зазначив, що через ймовірну загрозу для українських військових ратифікація Римського статуту Україною наразі не на часі.

Your browser doesn’t support HTML5

Матвійчук: Римський статут – історичний крок, але зміни у законодавство все ще не внесені (відео)