ЄС не зміг схвалити заяву щодо виборів у Венесуелі через вето Угорщини – ЗМІ

У заяві висловлювалося занепокоєння щодо ймовірних «недоліків і порушень» у голосуванні та був заклик до більшої прозорості.

Євросоюз не зміг виступити єдиним фронтом щодо спірних виборів у Венесуелі після того, як Угорщина наклала вето на заяву, у якій висловлювалося занепокоєння щодо ймовірних «недоліків і порушень» у голосуванні та був заклик до більшої прозорості.

Як повідомили виданнюPolitico двоє чиновників, знайомих з дискусіями, країни ЄС хотіли схвалити спільну заяву, але їм завадила позиція Будапешта.

Глава зовнішньополітичного відомства ЄС Жозеп Боррель згодом опублікував заяву, в якій йдеться, що «достовірні звіти місцевих і міжнародних спостерігачів вказують на те, що вибори були затьмарені численними порушеннями».

Зрозумівши, що Угорщина, швидше за все, залишиться непоступливою, Боррель опублікував повторну заяву від свого імені, замість того, щоб шукати підтримки у 27 країн-членів ЄС.

«Дані, які [венесуельська] опозиція надала громадськості, свідчать про радикально відмінні результати від тих, що були оголошені владою країни... До тих пір, поки протоколи голосування не будуть оприлюднені і перевірені, вже оголошені результати виборів не можуть бути визнані», – йдеться у другій заяві Борреля.

Читайте також: Держдеп: США «оцінять» свою санкційну політику щодо Венесуели на основі подальших дій Мадуро

Вето Угорщини підкреслює фундаментальний недолік зовнішньої політики ЄС, згідно з яким рішення – включаючи потенційні майбутні санкції проти Венесуели – повинні бути одноголосно узгоджені між 27 країнами-членами блоку. Це призвело до того, що деякі країни, такі як Німеччина, виступають за схвалення зовнішньополітичних рішень кваліфікованою більшістю.

Угорський уряд наразі не коментував мотивацію вето.

За результатами виборів Національна виборча рада Венесуели оголосила про переобрання Ніколас Мадуро на третій шестирічний термін. Він відкинув міжнародну критику та сумніви щодо результатів виборів, стверджуючи, що Венесуела була об’єктом спроби «державного перевороту» «фашистського та контрреволюційного» характеру.

Натомість кандидат від опозиції Едмундо Гонсалес у понеділок оголосив, що його кампанія має необхідні докази, щоб показати, що він виграв спірні вибори.

У венесуельських містах продовжуються протести. Тисячі людей вимагають від Ніколаса Мадуро визнання програшу на недільних виборах.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Венесуела відкликає послів із 7 південноамериканських країн, які висловили сумнів у результатах виборів