Посол США заявив про «атмосферу страху» в Угорщині через дії партії Орбана

Посол США в Угорщині Девід Прессман

Посол США в Угорщині Девід Прессман заявив 18 вересня, що тривожна тенденція в Угорщині загрожує поставити цю країну на шлях «кризи демократії» та підвищує ймовірність того, що Сполучені Штати можуть переглянути американсько-угорські відносини.

У промові на Будапештському форумі Прессман розповів про останні політичні дії, зазначивши, як владна партія «Фідес» прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана «контролює ЗМІ», а її «атаки на громадянське суспільство» створили «атмосферу страху».

Дипломат наголосив на нещодавніх діях Офісу захисту суверенітету Угорщини, зокрема, оголошенні про розслідування щодо Transparency International, незалежного видання Atlatszo та екологічної громадської групи.

Міжнародна правозахисна організація Transparency International назвала Угорщину найбільш корумпованою країною в Європі впродовж останніх двох років, а Atlatszo висвітлює корупційні проблеми країни та публікує статті про надзвичайні багатства сина Орбана.

Посол, який обійняв цю посаду у 2022 році, сказав, що нещодавні дії виходять за межі ЗМІ та громадянського суспільства, а включають також судову систему. Він сказав, що, коли він уперше прибув до Угорщини, то зустрівся з членами Національної судової ради, і ця зустріч призвела до «однієї з найжорстокіших урядових кампаній, націлених проти суддів, яких називали зрадниками».

За словами Прессмана, ці атаки були поширені по всіх підконтрольних владі ЗМІ впродовж трьох місяців поспіль і стосувалися не тільки суддів Національної судової ради. «Кожному судді в Угорщині» дали урок, що будь-яка критика влади, навіть аполітична, є зрадою і тягне за собою наслідки, твердить посол США.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Угорщина спростила легалізацію в країні громадян РФ та Білорусі – ЗМІ

У час, коли відносини Угорщини зі Сполученими Штатами змінюються, зазнають перегляду і її відносини з Росією. У липні, після того, як Угорщина перебрала на себе шестимісячне головування в ЄС, Віктор Орбан поїхав до Москви на зустріч із президентом Росії Володимиром Путіним, виступаючи в ролі «миротворця», місію якого ніхто в ЄС не узгоджував. Прессман нагадав, що через день після «мирної місії» Росія обстріляла найбільшу в Україні дитячу лікарню ракетами.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Удар по «Охматдиту»: командувачу ВПС Росії повідомили про підозру