Guardian: Київ пропонував західним партнерам завдати ударів по місцях виробництва «шахедів»

За даними видання, серед пропозицій щодо дій з боку західних союзників України були «ракетні удари по заводах з виробництва цих БПЛА в Ірані, Сирії, а також по потенційному виробничому майданчику в РФ»

Україна в серпні передала західним союзникам секретну доповідь про європейські компоненти в російських та іранських безпілотниках, які використовуються військами РФ для ударів по українській території, і, як стверджується, пропонувала вразити місця їхнього виробництва в Ірані та Сирії. Про це пише британська газета The Guardian, яка ознайомилася із 47-сторінковим документом, переданим Україною країнам G7.

Як стверджує газета, у доповіді, серед іншого, йшлося про те, що в іранських дронах «Шахед», виробництво яких тепер частково локалізовано в Росії, виявили понад 50 електронних компонентів західного виробництва. Переважно це електроніка комерційного рівня, постачання таких компонентів майже не контролюються, стверджується в доповіді.

Читайте також: СNN: Пентагон попереджає, що виробництво РФ дронів може мати значний вплив на війну

У доповіді названі європейських компаній, які виробляють відповідні компоненти, зокрема зі Швейцарії, Нідерландів, Німеччини та Польщі. Йдеться також про компанії зі штаб-квартирами у США, Канаді та Японії. Компоненти надходять до Ірану через треті країни, такі як Туреччина, Індія, Казахстан, В’єтнам, Узбекистан та Коста-Ріка.

Серед пропозицій щодо дій з боку західних союзників України, від яких вони, ймовірно, відмовилися б, є «ракетні удари по заводах з виробництва цих БПЛА в Ірані, Сирії, а також по потенційному виробничому майданчику в Російській Федерації».

Далі в документі йдеться: «Зазначене може здійснюватися силами оборони України за умови надання партнерами необхідних засобів ураження».

Як це могло б бути здійснено, враховуючи відстань між Україною та Іраном, не уточнюється. У Києві публікацію поки що не коментували.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Розвідка Британії: Росія використовує власні дрони на основі Shahed, але поки залежна від поставок з Ірану

Президент Володимир Зеленський повідомляв, що станом на 3 серпня, Росія від початку повномасштабного вторгнення запустила по Україні 1961 іранський безпілотник «Шахед».

Секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов у інтерв'ю іспанському виданню ABC запевнив, що Україна не буде використовувати американські ракети ATACMS для ударів по території Росії. Він наголосив, що ракети будуть використовуватися виключно для захисту української території.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: США застосували санкції щодо мережі, яка сприяла виробництву «шахедів»