Остін пояснив, чому США не дають дозволу на удари своєю зброєю вглиб РФ

Погрози російської влади відреагувати на можливий дозвіл бити далекобійною зброєю по території РФ Ллойд Остін серед причин відмови не згадав.

Міністр оборони США Ллойд Остін заявив, що Вашингтон не дають Україні дозвіл на удари американськими далекобійними ракетами вглиб території Росії, серед іншого, тому що російські військові вже передислокували бойові літаки на відстань понад 300 км від лінії фронту, а отже, вони тепер перебувають поза зоною ураження ракет ATACMS. Про це він заявив в інтерв’ю Fox News.

Інша причина полягає в тому, що Україна, за словами Остіна, має можливості вражати об’єкти в російському тилу і без американських ракет. Він згадав про українські дрони, які можуть здійснювати атаки на об’єкти, розташовані за 400 км від кордону і навіть на більшій відстані. За словами Остіна, США сприяли Україні у розвитку бойових безпілотників. Подробиць він не навів.

Погрози російської влади відреагувати на можливий дозвіл бити далекобійною зброєю по території РФ Остін серед причин відмови не згадав.

Читайте також: Байден каже, що немає консенсусу щодо далекобійної зброї для України

Офіційний Київ наполягає на тому, щоб західні союзники дозволили Україні завдавати ударів по російських тилах західною зброєю. При цьому президент України Володимир Зеленський раніше також визнавав, що Росія вже прибрала літаки від лінії фронту.

Остін, який нещодавно відвідав Київ, заявив, що «абсолютно» переконаний у можливості України здобути перемогу навіть без дозволів на удари далекобійною зброєю. США та союзники, за його словами, розробляють план дій щодо підтримки «стратегічного плану», представленому раніше президентом України. При цьому в «плані перемоги» передбачені також удари по російських військових і стратегічних об'єктах далекобійною зброєю.

Говорячи про можливу перемогу України, Остін описав їй так: «збереження України як суверенної держави, яка може захистити свою територію та стримати будь-яку агресію у майбутньому». Остін не уточнив, чи має на увазі відновлення контролю України над усією її міжнародно визнаною територією, на чому наполягає Київ.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: ISW: користь від дозволу Україні бити вглиб РФ може перевищити ризики, які бачить Захід