Туск анонсував стратегію для боротьби з нелегальною міграцією

Наступного тижня глава уряду Польщі Дональд Туск представить наступного тижня міграційну стратегію для боротьби з нелегальною міграцією

Наступного тижня глава уряду Польщі Дональд Туск представить міграційну стратегію для боротьби з нелегальною міграцією на тлі напруженості з Білоруссю, яку Варшава звинувачує у спробах незаконної переправи мігрантів через свій кордон, зазначив він на з’їзді партії «Громадянська платформа» у Варшаві.

«Одним із елементів міграційної стратегії стане тимчасове територіальне призупинення права на притулок. Я вимагатиму визнання в Європі цього рішення», – сказав він.

Туск додав, що «право на притулок використовується Олександром Лукашенком, лідером Росії Володимиром Путіним і контрабандистами у спосіб, який суперечить суті права на притулок».

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Ультраправа Партія свободи може перемогти на виборах в Австрії: що це означає для України та іммігрантів?

Глава польського уряду також сказав, що «представить міграційну стратегію на засіданні уряду 15 жовтня, у першу річницю парламентських виборів, на яких здобув перемогу».

Відомо, що від моменту вступу на посаду в грудні 2023 року Туск проводить «жорстку політику» щодо міграції.

Питання міграції займає важливе місце в порядку денному в Польщі з 2021 року, після того, як велика кількість людей, в основному з Близького Сходу та Африки, почали намагатися нелегально перетнути кордон із Білоруссю.

Польща та Європейський Союз назвали цю ситуацію «кризою, організованою Мінськом та її союзником Росією».

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Тимчасові незгоди або ж системні проблеми: чи переживають кризу польсько-українські відносини?

Польська влада виступає за відновлення буферної зони на кордоні з Білоруссю.

29 травня прем’єр Польщі вже повідомляв про плани відновити 200-метрову буферну зону біля кордону з Білоруссю. Передбачалося, що її повернуть 4 червня, але пізніше стало відомо, що спочатку це питання обговорюватиметься з місцевою владою.

6 червня у Варшавському військово-медичному інституті помер військовий, який зазнав нападу під час охорони польсько-білоруському колоні. Міністерство закордонних справ Польщі викликало через це тимчасово повіреного у справах Білорусі Олексія Понкратенка.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Нові вимоги до отримання соціальних виплат у Польщі. Що варто знати українським біженцям?