Україна закликала суд у Гаазі змусити Росію демонтувати Керченський міст

Керченський міст забезпечує основний трафік в окупований Крим із російської території, а також використовується для військових поставок на територію Кримського півострова

Українська сторона закликала Арбітражний трибунал у Гаазі змусити Росію демонтувати Керченський міст, що сполучає РФ з окупованим нею Кримом.

Як повідомляє «Голос Америки», про це заявила заступниця Агента України Оксана Золотарьова у завершальному виступі на усних слуханнях у справі щодо прав прибережної держави в Чорному й Азовському морях, та у Керченській протоці.

«Трибунал повинен зобов’язати Росію демонтувати і прибрати так званий Керченський міст. Демонтаж мосту є єдиним способом відновити прохід для суден усіх країн, які використовували протоку в минулому, і суден, які будуть використовувати протоку в майбутньому», – йдеться у виступі.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Юсов: Україна «має плани» щодо відновлення контролю над Кримом

23 вересня у Гаазі в залі Постійної палати третейського суду розпочалися слухання за позовом України проти РФ щодо порушення права прибережної держави відповідно до Конвенції ООН з морського права 1982 року. Українська сторона подала цей позов 14 вересня 2016 року у зв’язку з порушенням її прав у Чорному й Азовському морях, а також у Керченській протоці.

Як раніше наголошувало українське МЗС, справа стосується порушення Росією основоположних принципів морського права – права на транзитний прохід, свободи судноплавства, зобов’язання щодо захисту підводного навколишнього середовища і підводної культурної спадщини.

Читайте також: В ISW оцінили, чи зможе Україна вдарити ATACMS по Керченському мосту

Слухання у справі триватимуть у Гаазі до 5 жовтня у закритому форматі. Публічними є лише вступні й заключні заяви сторін. Пізніше на сайті суду мають оприлюднити відкриту інформацію.

14 вересня 2016 року Міністерство закордонних справ України повідомило про позов до арбітражного суду про порушення морського права з боку Росії. У заяві відомства сказано, що Україна просить суд підтвердити його права як прибережної держави та зобов’язати Росію «припинити міжнародно-протиправні діяння у відповідних морських акваторіях» відповідно до Конвенції ООН із морського права від 1982 року.

У грудні 2018 року за позовом України до Росії за Конвенцією ООН із морського права було сформовано трибунал із розгляду справи «Україна проти Росії».

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Україна має завдати максимального болю Росії»: екскомандувач ВПС Британії про те, як зупинити війну

Конвенція ООН із морського права була підписана в 1982 році і набрала чинності в 1994 році. Вона встановлює поділ морського простору між державами і регулює норми про внутрішні води, відкрите море, виняткову економічну зону, континентальний шельф. Конвенцію ратифікували 159 країн, серед них і Україна, і Росія.

Міжнародні організації визнали окупацію та спробу анексії Криму незаконними та засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили економічні санкції. Росія заперечує окупацію півострова і називає свої дії «відновленням історичної справедливості». Верховна Рада України офіційно оголосила датою початку тимчасової окупації Криму та Севастополя Росією 20 лютого 2014 року.

Керченський міст забезпечує основний трафік в окупований Крим із російської території, а також використовується для військових поставок на територію Кримського півострова.

Головнокомандувач Збройних сил України Олександр Сирський в інтерв’ю британському виданню The Guardian, оприлюдненому 24 липня, відмовився назвати терміни можливого знищення Керченського мосту, що з’єднує окупований півострів з Росією, але наголосив, що Київ планує повернути Крим. «Це реально. Звичайно, це велика військова таємниця», – сказав генерал.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Друга річниця чергової анексії: чому «Путін не віддасть коридор до Криму»