Росіян і білорусів як «нейтральних» спортсменів допустять на тенісний турнір Олімпіади в Парижі

Дарʼя Касаткіна – чи не єдина російська тенісистка, яка чітко засудила повномасштабне вторгнення Росії в Україну

Російські та білоруські тенісисти як «нейтральні» спортсмени зможуть взяти участь в Олімпійських та Паралімпійських іграх 2024 року за умов дотримання вимог Міжнародного олімпійського комітету. Про це йдеться у поширеній 6 березня заяві Міжнародної федерації тенісу (ITF).

В ITF зазначили, що їхнє рішення збігається з рішенням більшості міжнародних федерацій щодо індивідуальних змагань та спортсменів, які беруть участь у Іграх 2024 року.

«Позиція ITF також відповідає чинній міжнародній політиці тенісу, яка була ухвалена в березні 2022 року», – йдеться у заяві.

Чи не єдиною російською тенісисткою, яка засудила повномасштабне вторгнення Росії в Україну, є 26-річна Дарʼя Касаткіна. У 2023 році в інтервʼю британському виданню The Times вона сказала: «Я хочу мати змогу поважати себе, коли дивлюсь у дзеркало. І якщо бути хорошою людиною означає, що я повинна пожертвувати своїм домом, то це мій вибір... Зараз для мене небезпечно повертатись додому з огляду на чинний режим. Як гомосексуалці, яка засуджує війну, це просто неможливо повернутися назад. Але я не шкодую про це навіть на один відсоток».

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Це не змиє кров на їхніх руках» – глави МЗС Литви та Естонії засудили рішення МОК щодо російських спортсменів

Наприкінці березня 2023 року Міжнародний олімпійський комітет рекомендував допустити російських та білоруських спортсменів до змагань, якщо вони відповідають кільком критеріям. Серед них – не підтримувати вторгнення Росії в Україну і не мати звʼязків із силовими структурами.

У грудні МОК вирішив, що атлети з Росії та Білорусі, які виступають в індивідуальних видах спорту, зможуть виступити на Іграх у Парижі у 2024 році в нейтральному статусі. Це означає, що такі спортсмени виступатимуть під олімпійським, а не національним прапором, а в разі їхньої перемоги не лунатиме гімн країни.

Олімпіада-2024 відбудеться в Парижі з 26 липня до 11 серпня. Паралімпіада стартує 28 серпня і завершиться 8 вересня.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Кулеба: МОК слід припинити спроби приховувати «російські злочини під білими прапорами»