На акціях протесту в Тбілісі в ніч на 2 травня постраждали 15 людей – МОЗ Грузії

Демонстранти втікають від водометів, застосованих силовиками, щоб розігнати мітинг проти законопроєкту про «іноземних агентів», Тбілісі, Грузія, 2 травня 2024 року

У ході акцій протесту проти законопроєкту «Про іноземний вплив», які проходили в центрі Тбілісі в ніч з 1 на 2 травня, були госпіталізовані щонайменше 15 осіб, повідомило Міністерство охорони здоров’я Грузії. За повідомленням, серед них є силовики. Деякі з постраждалих уже залишили медустанови.

1 травня парламент Грузії ухвалив у другому читанні законопроєкт «Про іноземний вплив». За проєкт закону, яки його противники називають аналогічним російському законодавству про «іноземних агентів», проголосували 83 депутати, проти – 23. Ухвалення документа супроводжувалося бійкою між представниками провладної більшості й опозицією.

На знак протесту проти закону у Тбілісі вже кілька днів відбуваються масштабні мітинги. Люди збираються на центральній вулиці Тбілісі – проспекті Руставелі, зокрема біля будівлі парламенту. Силовики кілька разів розганяли їх із використанням водометів, гумових куль і перцевого газу.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: У Грузії опозиція анонсує чергову акцію проти закону про «іноагентів», попри скасування засідання парламенту

МВС Грузії заявило, що силовики застосували перцевий газ і водомети 1 травня через те, що «учасники мітингу виявили агресивність і спробували пошкодити залізні двері входу до законодавчого органу».

Через пошкодження будівлі парламенту засідання, призначене на 2 травня, було скасоване.

30 квітня у Тбілісі затримали щонайменше 63 учасників акції. Під час демонстрації також побили голову основної опозиційної партії «Єдиний національний рух» Левана Хабеїшвілі.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Держдепартамент США: закон про«іноагентів» ставить під загрозу євроатлантичну інтеграцію Грузії

Законопроєкт, ініційований парламентською більшістю «Грузинської мрії», оголошує неурядові та медійні організації, бюджет яких на більш як 20% фінансується з-за кордону, «організаціями, що захищають інтереси іноземної держави». Вони мають бути зареєстровані в спеціальному реєстрі та щороку заповнювати фінансову декларацію.

Неурядові та медійні організації, які фінансуються західними донорами, стверджують, що їхні доходи вже задекларовані та прозорі, тому справжня мета влади – обмежити діяльність організацій, які опікуються правами людини, питаннями корупції та іншими.

Затвердити законопроєкт у остаточному, третьому читанні, «Грузинська мрія» може в середині травня.

Читайте також: Боррель засудив насильство проти демонстрантів у Грузії

Президентка країни Саломе Зурабішвілі, яка дистанціювалася від політики владної партії, пообіцяла накласти на документ вето, якщо його ухвалять у третьому читанні. Уряд, однак, має достатньо голосів, щоб це президентське вето подолати.

29 квітня партія «Грузинська мрія» провела біля парламенту велику акцію на підтримку законопроєкту, зібравши на мітинг людей з усієї країни. Впливовий мільярдер, експрем’єр і засновник «Грузинської мрії» Бідзіна Іванішвілі, виступаючи на цьому мітингу, розкритикував противників документа. Він також звинуватив іноземні спецслужби у втручанні у внутрішні справи країни.

Євросоюз, який у грудні надав Грузії статусу країни-кандидата в ЄС, заявив, що ухвалення закону несумісне з цінностями ЄС і зруйнує надії країни на членство в цьому об’єднанні.

Your browser doesn’t support HTML5

Багатотисячний протест у Грузії проти «закону про іноагентів»: поліція застосувала перцевий газ та водомети (відео)