Ташева: відомо про понад тисячу випадків переслідування за спротив окупації в Криму з лютого 2022-го

Це свідчить про неправдивість міфу про те, що більшість населення Криму підтримує Росію, вважає Таміла Ташева

Понад тисячу фактів переслідування фіксується за мирний опір окупації у Криму після початку повномасштабного вторгнення російської армії в Україну. Про це сказала постійна представниця президента України в Автономній Республіці Крим Таміла Ташева під час виступу на експертному саміті «Кримської платформи», передає проєкт Радіо Свобода Крим.Реалії.

За її інформацією, переслідування зазнають люди за публікації українського прапора, за жовто-блакитний манікюр на руках у жінок, а також за прослуховування українських пісень. За ці дії кримчан притягують до адміністративної відповідальності за статтею про дискредитацію російських збройних сил.

Читайте також: «Україна бореться за кожного громадянина» – Стефанчук про Єсипенка та інших засуджених РФ у Криму

Це свідчить про неправдивість міфу про те, що більшість населення Криму підтримує Росію, вважає Ташева.

Також голова представництва президента України в АРК уточнила, що сьогодні в російському ув’язненні з політичних мотивів перебувають 218 мешканців півострова. Тільки з деокупацією Криму вдасться покласти край переслідуванням проукраїнських жителів Криму, резюмувала вона.

За даними Кримськотатарського ресурсного центру, з початку року в анексованому Криму російські силовики провели 59 незаконних обшуків, 35 – щодо кримських татар. Також за 9 місяців 2024 року було зафіксовано 91 затримання, 26 – щодо кримських татар.

Читайте також: «Росія створила новий вид злочину»: українські правозахисники на Форумі 2000

Центр прав людини ZMINA 21 жовтня повідомив імена 35 російських чиновників, які причетні до переслідування цивільного населення Криму.

Представниця президента України в АР Крим Таміла Ташева раніше заявила, що «одним із пріоритетних завдань України після деокупації Криму стане виявлення і притягнення до відповідальності тих, хто сприяв російській анексії півострова». За її словами, ті, хто вчиняв злочини проти людяності і воєнні злочини, порушував права людини і вчиняв злочини, визначені як геноцид, мають бути притягнуті до відповідальності.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: 20 кримських журналістів перебувають в ув’язненні РФ за свою професійну діяльність – правозахисники