Сійярто: Угорщина ветуватиме євроатлантичну інтеграцію України через відсутність прогресу у дотриманні прав угорської нацменшини

Сійярто заявив, що вето зберігатиметься до тих пір, поки Україна «не почне поважати права угорської нацменшини»

У четвер, 25 жовтня, керівник МЗС Угорщини Петер Сійярто у заяві угорським ЗМІ після переговорів із генеральним секретарем НАТО і послами держав-членів Північно-атлантичного альянсу у Брюсселі зазначив, що Угорщина і надалі блокуватиме проведення засідання комісії Україна-НАТО, зокрема на наступній зустрічі міністрів закордонних справ.

Він пояснив це тим, що ситуація в Україні погіршилася, оскільки нічого не змінилося в законі про освіту, був прийнятий закон про мову, який, на думку угорської сторони, відбирає у нацменшин можливість користуватися рідною мовою у сфері культури, мас-медіа та адмініструванні. За словами політика, вето зберігатиметься до тих пір, поки Україна «не почне поважати права угорської нацменшини».

Сійярто поскаржився генеральному секретареві НАТО, що ще у середу після обіду на сайті президента України та Верховної Ради розміщувалася петиція зі збору підписів за депортацію закарпатських угорців із подвійним громадянством.

Your browser doesn’t support HTML5

Україна і Угорщина: кому вигідний конфлікт між двома державами?

Також міністр назвав неприйнятною практику складання списків про осіб, що набули громадянства країни-члена НАТО і що проти них ведуть розслідування методами спецслужб. Сійярто висловив обурення тим фактом, що українська влада не виступила проти таких дій негайно.

Як повідомлялося, міністр МЗС Угорщини Петер Сійярто у середу зустрівся з Павлом Клімкіним у Варшаві на полях міжнародного форуму з політики безпеки. Він повідомив, що угорська сторона запропонувала Україні укласти домовленість щодо захисту угорської нацменшини. Угорський очільник визнав, що настав час зміцнювати довіру між двома державами.

Після зустрічі з Павлом Клімкіним Сійярто виступив за стратегію «малих позитивних кроків» із метою покращення відносин та зближення позицій двох країн. Він висловив сподівання, що ці невеликі кроки буде продовжено «більшими кроками».