Компанія, що ввезла в Росію найбільше готівкових доларів і євро, попри санкції, пов’язана з друзями Путіна – «Система»

Готівка потрібна для розрахунків – через санкції банківські перекази стали непередбачуваними

Більшість готівкових доларів і євро (близько 1,5 мільярда) з 2,3 мільярда, що потрапили в Росії, попри санкції, після її повномасштабного вторгнення в Україну задекларувала одна компанія, з’ясував Відділ розслідувань Російської редакції Радіо Свобода і телеканалу «Настоящее Время» «Система». Готівка потрібна для розрахунків – через санкції банківські перекази стали непередбачуваними.

Якщо перевозити ці 1,5 мільярда стодоларовими купюрами, то, згідно з підрахунками розслідувачів, вийде 16 тонн – на тонну менше, ніж вміщує кузов стандартного КАМАЗу.

«Цим декларантом виявилася малопримітна «Аеро-трейд». Компанія пов’язана з друзями Путіна – його однокурсником Ільгамом Рагімовим і спаринг-партнером Аркадієм Ротенбергом», – йдеться в розслідуванні.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: ЄС погодив нові санкції щодо Білорусі, щоб закрити «найбільшу лазівку» в обмеженнях проти Росії

«Аеро-трейд» управляє магазинами duty-free в аеропортах п’яти російських міст, зокрема в московському «Внуково». Компанія належить родині бізнесмена Андрія Мартинюка, який очолює раду директорів «Аеро-трейду». Джерело «Системи», знайоме з митною статистикою, розповіло, що «Аеро-трейд» возив валюту і в роки до повномасштабного вторгнення, але обсяги були незначними. За даними Reuters, від березня 2022 по грудень 2023-го фірма задекларувала 73 транші по 20 мільйонів доларів кожен. У самій компанії повідомили агентству, що не займаються постачанням валюти до Росії.

На 2017-2020 роки контроль над «Аеро-трейдом» перейшов від родини Мартинюка до уродженця Азербайджану Яшара Набієва. У сервісі Getcontact номер Набієва записують як «Яшар Араз Мехтієв» і «помічник Араза». Очевидно, користувачі програми мали на увазі азербайджанського бізнесмена Араза Мехдієва, у якого простежується зв’язок з Набієвим – обидва вели справи у сфері безмитної торгівлі зі ще одним бізнесменом, Сеймуром Аслановим.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Reuters: до Росії надійшло 2,3 млрд готівкових доларів і євро, попри санкції

Араза Мехдієва можна вважати «королем» безмитної торгівлі у московських аеропортах, зазначає «Система». Він – співвласник найбільших операторів duty-free у «Шереметьєво» і «Домодєдово», а через Асланова пов’язаний зі швейцарською Avolta, яка керує магазинами у «Внуково». «Аеро-трейд» і Мехдієва об’єднує не тільки «помічник» Набієв – компанія орендувала якесь обладнання в оператора duty-free, що належить Мехдієву, в «Домодєдово». Саме в «Домодєдово», за даними Reuters, відбувалося митне оформлення валюти, яку завіз «Аеро-трейд».

Мехдієв – не простий бізнесмен. Він зять Ільгама Рагімова, доктора юридичних наук й однокурсника Володимира Путіна по юрфаку Ленінградського держуніверситету. Рагімов розповідав, що 2018-го передав Мехдієву «управління своїми справами», а Путіна називав «просто прекрасним другом» і «добрим господарем, який приймає гостей».

Араз Мехдієв також пов«язаний з Аркадієм Ротенбергом, який у дитинстві займався дзюдо з Путіним. Мехдієв виступав співвласником і входив до ради директорів компанії «Імперіал дьюті фрі», якій належать магазини в «Шереметьєво». Ще одним власником «Імперіал дьюті фрі» був Ротенберг, якому частково належить і «Шереметьєво».

Щоб зовнішньоторговельні платежі не застрягали в банках через санкції, російський бізнес почав переходити на розрахунки готівкою. США і ЄС вирішили закрити цю лазівку і заборонили постачати свої валюти до Росії. Згідно з митними даними, обсяг доларів і євро, що ввозяться в Росію, істотно скоротився.

Скільки тонн готівки ввозиться до країни і не декларується – невідомо.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Кримінальне покарання за обхід санкцій проти Росії: Рада ЄС ухвалила закон