«Будемо розмовляти» – Сибіга про намір Польщі пов’язати вступ України до ЄС із темою Волинської трагедії

Міністр закордонних справ України Андрій Сибіга

Україна готова обговорювати з польськими колегами суперечливі питання спільної історії, сказав міністр закордонних справ України Андрій Сибіга 1 жовтня, відповідаючи на запитання Радіо Свобода на полях Варшавського безпекового форуму.

«Ми маємо достатньо політичної волі та дипломатичного хисту, щоб вирішувати будь-які, в тому числі найскладніші питання, в тому числі з нашими найближчими союзниками й друзями поляками. Ми на цю тему будемо сьогодні розмовляти», – відповів очільник зовнішньополітичного відомства, не уточнивши, з ким саме обговорюватиме цю тему.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: МЗС: Польща порушить тему Волинської трагедії у першому розділі переговорів щодо членства України в ЄС

Польща має намір порушити тему «складної історії» у відносинах із Україною, зокрема питання щодо проведення ексгумацій польських жертв Волинської трагедії, вже у першому переговорному розділі про членство між Україною і ЄС, повідомив заступник міністра закордонних справ Польщі Владислав Теофіл Бартошевський в ефірі Polsat News 30 вересня.

Тема Волинської трагедії є однією із найбільш суперечливих в українсько-польських відносинах. Погляди Варшави і Києва на причини, відповідальність і кількість жертв з обох сторін різняться. Але головна розбіжність ‒ це кількість жертв серед поляків і українців та звинувачення польською стороною УПА у масових вбивствах поляків на Волині.

У 2017 році Український інститут національної пам’яті наклав мораторій на ексгумацію тіл із поховань. Це називали відповіддю на бездіяльність польської влади щодо захисту українських поховань у Польщі.

Після обрання президентом України Володимира Зеленського у 2019 році заборона була знята, польські дослідники провели деякі роботи в Україні. Натомість Польща відновила знищений вандалами пам’ятник українським воїнам у Монастирі, але без відтворення їхніх імен.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Блокада вступу України до ЄС «вписується в політику Путіна» – президент Польщі