Ріші Сунак стає новим премʼєр-міністром Великої Британії

Ріші Сунак офіційно очолить уряд Великої Британії 25 жовтня

42-річний політик індійського походження Ріші Сунак замінить Ліз Трасс на посаді премʼєр-міністра Великої Британії. Це стало очевидним 24 жовтня, коли від боротьби за посаду голови Консервативної партії та очільника уряду відмовилася лідерка Палати громад Пенні Мордонт, повідомляє Бі-Бі-Сі.

«Я пишаюся кампанією, яку ми провели, і вдячна усім, з усіх частин нашої партії, хто підтримали мене. Ми всі зобов’язані перед країною, один перед одним і перед Ріші об’єднатися та працювати разом на благо нації. Попереду ще багато роботи», – написала Мордонт у соцмережах і додала, що «Ріші має мою повну підтримку».

Очікується, що формальне оголошення про вступ Ріші Сунака на посаду буде зроблене завтра, 25 жовтня.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Британія: Сунак офіційно став кандидатом на посаду премʼєра, Джонсон відмовився

Днем раніше, 23 жовтня, про відмову від боротьби за посаду оголосив колишній премʼєр Борис Джонсон, який пішов у відставку в липні.

Ріші Сунак народився у Саутгемптоні, нині має будинки в Лондоні і Йоркширі. Освіту здобув у Вінчестерському коледжі, Оксфордському та Стенфордському університетах. У лютому 2020 року став міністром фінансів, і через кілька тижнів йому довелося керувати економікою Британії за умов пандемії та карантинів.

На тлі незгоди з політикою Бориса Джонсона він пішов у відставку з посади міністра фінансів у липні 2022 року, що сприяло звільненню Джонсона з посади лідера консерваторів та премʼєр-міністра. Під час перевиборів керівництва Сунак наполягав на своїй лояльності до Джонсона, але подав у відставку, оскільки його уряд був «по інший бік» щодо серйозних етичних питань.