ОГП: судитимуть експосадовців Міноборони, яких підозрюють в розтраті майже 2 млрд грн

До ВАКС скерували справу чиновників, яких підозрюють у розтраті майже 2 мільярдів гривень на закупівлях неякісної амуніції для військових

Прокурори Офісу Генерального прокурора скерували до Вищого антикорупційного суду обвинувальний акт стосовно колишніх посадовців Міністерства оборони, яких підозрюють у розтраті майже 2 мільярдів гривень на закупівлях неякісної амуніції для військових, повідомила пресслужба ОГП 17 жовтня.

Перед судом постануть колишній заступник Міністра оборони України, керівник Департаменту держзакупівель та постачання матеріальних ресурсів Міноборони, а також ексначальникк управління розвитку речового забезпечення Центрального управління розвитку та супроводження матеріального забезпечення Збройних сил України.

Їм інкриміновано розтрату майна і перешкоджання законній діяльності Збройних сил України та інших військових формувань. Прокурори вважають, що під час дії воєнного стану обвинувачені організували закупівлю неякісних бронежилетів на кошти, виділені з державного бюджету.

«У 2022 році між Міністерством оборони України та компаніями-нерезидентами з порушенням передбаченої процедури укладено договори про закупівлю засобів індивідуального захисту. Амуніцію закуповували за завищеними цінами зі 100% оплатою.Експосадовці без перевірки прийняли засоби індивідуального захисту та передали неякісну продукцію на військові склади ЗСУ», – кажуть в прокуратурі.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Справа про розкрадання 1,5 млрд грн на закупівлі боєприпасів: суд відмовився взяти під варту Олександра Лієва

Згідно висновків експертиз амуніція не відповідає державним та військовим стандартам України, технічними вимогам для закупівлі бронежилетів різних типів і не може належним чином захистити українських військовослужбовців.

«Всього внаслідок незаконних дій обвинувачених окремі підрозділи Збройних сил України не були належно укомплектовані засобами індивідуального захисту на суму майже 2 мільярди гривень», – йдеться у повідомленні.

Імен фігурантів у прокуратурі не називають.

25 січня минулого року Олексій Резніков повідомив членам антикорупційного комітету Верховної Ради, що директора департаменту закупівель у Міністерстві оборони Богдана Хмельницького відсторонили від обов’язків у грудні минулого року, а нещодавно звільнили.

Крім того, заступник міністра оборони В’ячеслав Шаповалов, який відповідав за тилове забезпечення ЗСУ, подав у відставку.

1 лютого 2023 року правоохоронці повідомили ексзаступнику міністра оборони підозру за фактом перешкоджання законній діяльності ЗСУ та інших військових формувань в особливий період. За даними слідства, він лобіював укладення договорів про постачання продуктів для військових за завищеними цінами, закупівель бронежилетів та інших речей для ЗСУ низької якості.

2 лютого 2023 року суд обрав Шаповалову запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення застави.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: ОГП: завершене слідство у справі про закупівлю неякісних бронежилетів на 1,4 мільярда гривень