Росія: у Єкатеринбурзі громадянку США і РФ засудили до 12 років за державну зраду

Адвокат Ксенії Кареліної заявив, що його підзахисна визнала, що зробила пожертву, але планує оскаржити вирок.

Російський суд у Єкатеринбурзі засудив Ксенію Кареліну, яка має подвійне громадянство США та Росії, до 12 років позбавлення волі після того, як визнав її винною в державній зраді за переказ 51 долара благодійній організації з надання допомоги Україні у лютому 2022 року.

Вирок був винесений 15 серпня суддею Свердловського обласного суду Андрієм Мінєєвим після того, як прокуратура вимагала 15 років позбавлення волі для Кареліної, яка також відома під своїм прізвищем Хавана.

Адвокат Кареліної Михайло Мушайлов заявив, що його підзахисна визнала, що зробила пожертву, але планує оскаржити вирок.

33-річна Кареліна переїхала до США у 2015 році, вийшла заміж за громадянина США та отримала громадянство США у 2021 році. Її затримали в Єкатеринбурзі в січні за підозрою в дрібному хуліганстві.

Однак 7 лютого проти неї висунули звинувачення в державній зраді після того, як слідчі дізналися, що на другий день повномасштабного вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року вона перерахувала 51 долар українському фонду Razom, яка допомагає людям, постраждалим від війни.

Адвокат сказав, що прокурори знайшли докази пожертви в її мобільному телефоні.

У лютому співзасновниця Razom Дора Хом’як звернулася до уряду США з проханням «продовжувати робити все можливе, щоб вимагати від [президента Росії Володимира] Путіна звільнити всіх тих, хто несправедливо утримується в Росії».

Андрій Мінєєв був тим самим суддею, який у липні засудив американського журналіста Евана Гершковича до 16 років позбавлення волі за звинуваченням у шпигунстві.

Читайте також – WSJ: у проханні про помилування Гершкович попросив Путіна дати інтервʼю

Кореспондент Wall Street Journal був включений у великий обмін полоненими 1 серпня, до якого також увійшли журналістка Радіо Свобода Алсу Курмашева, колишній морський піхотинець США Пол Вілан і кілька ув’язнених російських дисидентів.

За даними правозахисних груп, майже 900 росіян були засуджені за державну зраду, шпигунство або співпрацю з іноземними урядами після повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Сліпота і наївність»: реакції на перші слова звільнених російських опозиціонерів (доповнено)