Суд продовжив арешт Вишинського до 4 листопада – адвокат

Суд продовжив тримання під вартою керівника агентства «РИА Новости-Украина» Кирила Вишинського

Херсонський міський суд задовольнив клопотання СБУ про продовження терміну тримання під вартою керівника агентства «РИА Новости-Украина» Кирила Вишинського на два місяці – до 4 листопада 2018 року, про це повідомляється на сайті суду.

«Слідчим суддею Херсонського міського суду Херсонської області Мусулевським Я.А. було розглянуто клопотання начальника слідчого відділу Головного Управління Служби безпеки АР Крим (з дислокацією в м. Херсон) про продовження строків тримання під вартою щодо Вишинського К.В., який підозрюється у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 111 (державна зрада) та ч. 1 ст. 263 Кримінального кодексу України. Ухвалою слідчого судді від 06.09.2018 року клопотання слідчого було задоволено та продовжено строки тримання під вартою до 04.11.2018 року», – йдеться у повідомленні суду.

Напередодні Херсонський міськсуд не зміг продовжити запобіжний захід Вишинському. Підозрюваному стало зле у залі суду, його спершу госпіталізували з підозрою на інфаркт, а після обстеження повернули до зали суду.

У травні суд заарештував Кирила Вишинського без права застави. Затриманому 15 травня в Києві Вишинському, який має громадянство України й Росії, інкримінують державну зраду і проведення підривної інформаційної діяльності проти України. Йому загрожує до 15 років позбавлення волі в разі визнання винним. Вишинський звинувачення відкидає.

За даними Служби безпеки України, журналіст за завданням Москви готував спочатку інформаційні матеріали у Криму для виправдання анексії Росією українського півострова, а потім у Києві – для підтримки угруповань «ДНР» і «ЛНР». Він щомісяця отримував на цю діяльність 53 тисячі євро; гроші для цього, як заявили в СБУ, надходили з Росії через Сербію.

Через спосіб висвітлення діяльності підтримуваних Росією бойовиків на Донбасі Вишинський був внесений у базу українського сайту «Миротворець», а в Росії у 2014 році після анексії Криму журналіста нагородили медаллю «За об’єктивне висвітлення подій у Криму».