Суд у Молдові обмежив діяльність партії, пов’язаної з олігархом Шором

Лідер партії Олексій Лунгу раніше заявив молдовській службі Радіо Свобода, що влада тисне на партію в контексті президентських виборів у жовтні

Районний суд міста Бєльці в Молдові тимчасово обмежив діяльність партії Șansă, пов’язаної з олігархом-втікачем Іланом Шором, повідомила місцева служба Радіо Свобода.

Обмеження триватиме протягом наступних трьох місяців, включно з виборчою кампанією до виборів 20 жовтня. Політична сила не зможе використовувати банківські рахунки або організовувати публічні заходи.

Рішення було винесено 16 серпня – через три місяці після того, як Міністерство юстиції подало позовну заяву проти партії «Шор», у якій просило обмежити її діяльність на шість місяців через виявлені Центральною виборчою комісією порушення у фінансовій документації.

Бєльцький суд частково задовольнив прохання міністра та обмежив діяльність лише на три місяці (до середини листопада). Формування також сплатить судові витрати в розмірі 250 леїв.

Читайте також: Молдовський бізнесмен-утікач Шор отримав російське громадянство – влада

ЦВК виявила низку порушень у фінансуванні «Шансом» виборчої кампанії на місцевих виборах у листопаді 2023 року. Зокрема, виявлено 71 донора із занизькими доходами для зроблених пожертв.

Натомість лідер партії Олексій Лунгу раніше заявив молдовській службі Радіо Свобода, що подав усі необхідні документи до ЦВК, і висловив думку, що влада тисне на партію в контексті президентських виборів у жовтні.

На початку серпня ЦВК відмовила партії «Шанс» і ще трьом партіям із оточення «Шор» у реєстрації виборчого блоку Victorie-Pobeda. Чотири партії оголосили, що висунуть депутата Васіле Болеа в президентських перегонах, а на референдумі хочуть, щоб громадяни «проголосували проти Євросоюзу».

Конституційний суд Молдови влітку 2023 року оголосив неконституційною партію «Шор», пов’язану з олігархом Іланом Шором, який виїхав із країни.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Русский мир» запрошує до себе молодих молдован. До чого тут Україна?