Стубб зустрівся з Дудою: говорили про війну в Україні, оборону і відносини з Росією

Президент Фінляндії Александр Стубб

Президент Фінляндії Александр Стубб відвідав Польщу з робочим візитом і провів зустріч зі своїм польським колегою Анджеєм Дудою. Зокрема, сторони обговорили ситуацію в Україні та на кордонах обох держав.

«Сьогодні маємо спільні проблеми і намагаємося на ці спільні проблеми реагувати. Найбільшою проблемою, звичайно, є війна в Україні, російська агресія і загалом російська агресивна поведінка. І тут особливо хочу підкреслити, сміливо можна сказати, що ми проводимо спільну політику і в рамках НАТО, і в рамках ЄС, як і в рамках нашої двосторонньої співпраці», – зазначив президент Польщі на спільній пресконференції 10 вересня, повідомляє кореспондентка Радіо Свобода.

Також Дуда наголосив, що Польща і Фінляндія обмінюються досвідом у справах безпеки. Він нагадав, що в Гельсінкі знаходиться європейський центр щодо протидії гібридним загрозам, «звідки надходять важливі аналізи і пропозиції щодо того як тим загрозам запобігати, їх розпізнавати і протидіяти».

Стубб відзначив, що Фінляндія і Польща мають «багато спільного» щодо історичного досвіду відносин з Росією.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Важко вести політичний діалог»: новообраний президент Фінляндії відповів, чи зустрінеться з Путіним

«Ми вважаємо Росію загрозою номер один у нашому регіоні. Ми відреагували дуже рішуче і в дуже результативний спосіб на російську агресію щодо України. Для нас війна в Україні багато чого змінила. Ми вступили до НАТО, але весь час я повторюю протягом останніх місяців, що Фінляндія, як і Польща є постачальником безпеки для НАТО, а не споживачем. Розуміємо, в який спосіб підготуватися, робимо це і в мілітарній сфері і в цивільній, для того дуже ретельно приглядаємося до нашої оборони», – наголосив він.

Також президенти говорили про «гібридні атаки», від яких потерпають їхні країни. За словами Стубба, «інструментами цих атак є люди, у випадку Фінляндії – з боку Росії, а у випадку Польщі – з Білорусі».

Стубб наголосив, що як і Польща, Фінляндія має «високий рівень» війська, 9 тисяч людей, які пройшли навчання, професійних військових, і 280 тисяч громадян, яких можуть мобілізувати у разі військових дій.

«Зараз Фінляндія є безпечнішою, ніж протягом десятиліть. На це є кілька причин: по-перше, наші збройні сили, а також те, що ми є частиною найбільшого мілітарного, оборонного союзу на світі – НАТО», – сказав Стубб.

Також президент Фінляндії запевнив, що «не бачить у найближчому майбутньому дипломатичних стосунків з Росією».

«Я вважаю, що Захід мав відредагувати рішучіше у 2008 році в Грузії, в 2014 році після анексії Криму і, звичайно, у 2022 році. Думаю, що в цю мить ми бачимо «залізну завісу», де з одного боку є Росія і Білорусь, а з іншого – решта Європи. Думаю, що Путін (президент РФ Володимир Путін – ред.) і Росія зазнають повної поразки в спробі русифікації України, яка стала європейською. Вони намагалися поділити Європу, а вона об’єдналася. Намагалися «вбити клин» між США і Європою, а ми зараз є більш об’єднаними ніж будь-коли раніше. Намагалися поділити НАТО, а НАТО є сильнішим, ніж будь-коли», – наголосив Стубб.

На запитання журналіста, чи вважають президенти, що у наступних мирних переговорах має брати участь Росія, як це пропонує канцлер Німеччини Олаф Шольц, Дуда відповів, що «мир має ґрунтуватися на пропозиції президента Зеленського (президента України Володимира Зеленського – ред.), тобто повернення всіх окупованих територій і так вважає весь вільний світ, який підтримує Україну».

Раніше, 8 вересня, канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що він і президент України Володимир Зеленський згодні з тим, що Росія повинна бути включена в майбутній мирний саміт. Він також закликав активізувати зусилля для вирішення конфлікту.

Загальна вартість військової допомоги Україні від Фінляндії вже сягнула 2,2 мільярда євро. Країна бере участь у бронетанковій коаліції з допомоги Україні на чолі з Польщею, Німеччиною та Італією та в коаліції з інформаційних технологій на чолі з Естонією та Люксембургом. Також Фінляндія приєдналася до чеської ініціативи з закупівлі боєприпасів для ЗСУ.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Ердоган, Трамп, Сі... які мотиви у «посередників» для мирних переговорів України з Росією?