Столтенберґ відреагував на ракетну атаку сил РФ по Україні

Генеральний секретар Альянсу Єнс Столтенберґ засудив масштабний ракетний удар росіян по містах України вранці 8 липня

Генеральний секретар Альянсу Єнс Столтенберґ засудив масштабний ракетний удар сил РФ по містах України вранці 8 липня, йдеться в повідомленні на офіційному сайті Міноборони США.

У відомстві кажуть, що перед зустріччю з міністром оборони США Ллойдом Остіном очільник Альянсу зазначив, що «Росія продовжує свою жорстоку війну в Україні».

«Тільки сьогодні (8 липня – ред.) ми стали свідками жахливих ракетних атак на українські міста, в яких загинули безневинні цивільні особи, в тому числі діти. Я засуджую ці жахливі атаки. Під час саміту ми ухвалимо рішення щодо подальшого посилення нашої підтримки України. Росія має зрозуміти, що вона не може нас «перечекати». Вони мають сісти за стіл переговорів і ухвалити рішення, в якому Україна переважатиме як суверенна незалежна держава», – зазначив Столтенберґ.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Удар по лікарні «Охматдит». Київ, Дніпро, Кривий Ріг... Все, що відомо про наслідки ракетної атаки РФ (фото)

Глава Альянсу також подякував міністру оборони США Ллойду Остіну за «внесок у зміцнення НАТО і транстлантичного партнерства, зокрема – за лідерство в Контактній групі з підтримки України за участю понад 50 держав».

«Формат Рамштайна був надзвичайно важливим. Він дійсно змінив ситуацію і дозволив нам усім надати безпрецедентну підтримку Україні. Цього не сталося б без вашого сильного лідерства в питанні підтримки України», – додав генсек НАТО.

За його словами, «події в Україні демонструють, що питання безпеки виходить далеко за межі регіону та є глобальною проблемою». З огляду на цей факт, під час саміту НАТО, який розпочинається 9 липня у Вашингтоні, також будуть присутні лідери азіатсько-тихоокеанських партнерів – Австралії, Нової Зеландії, Японії та Південної Кореї.

«Це дозволить розглянути шляхи реагування на підтримку, яку Кремль отримує від Ірану, Північної Кореї, Китаю у його незаконній агресивній війні проти України», – додав Столтенберґ.

Російські війська вранці 8 липня завдали по Україні ракетних ударів. Зокрема, по Києву, Дніпру, Кривому Рогу і Донеччині. Сили оборони України збили 30 із 38 російських ракет, повідомили у Повітряних силах.

Число жертв комбінованої ракетної атаки, здійсненої російськими військовими 8 липня, в Києві сягнуло 27. Президент Володимир Зеленський каже про понад 170 поранених і 37 загиблих внаслідок удару в Україні.

Серед інших об’єктів, під російський ракетний удар потрапило одне з приміщень дитячої лікарні «Охматдит». Постраждав корпус, де були діти на діалізі, розповів міністр охорони здоровʼя України Віктор Ляшко. У ДСНС уточнили, що внаслідок ракетного удару по дитячій лікарні загинули двоє людей.

Саміт НАТО, до участі в якому запрошено Україну, триватиме 9 – 11 липня у Вашингтоні. У ньому братимуть участь також і деякі інші країни, які поки не є членами альянсу.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: МЗС: на місці удару по «Охматдиту» побували понад 30 голів іноземних дипмісій