Столтенберґ: для Китаю мають бути наслідки за підтримку Росії

Столтенберґ сказав, що за останні два роки 90 відсотків російської мікроелектроніки походить з Китаю

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ 17 червня заявив, що Китай надає Росії технології, які продовжують її повномасштабне вторгнення в Україну, і наголосив, що для Пекіна мають бути наслідки через це.

«Пекін не може мати і те, й інше. У якийсь момент – якщо Китай не змінить курс – союзники мають змусити його заплатити. Мають бути наслідки», – сказав Столтенберґ у Центрі Вільсона у Вашингтоні.

Столтенберґ сказав, що за останні два роки 90 відсотків російської мікроелектроніки походить з Китаю, і що Китай працює над покращенням можливостей російських супутників.

«Загрози – не регіональні, – сказав Столтенберг. – Китай розпалює найбільший збройний конфлікт у Європі з часів Другої світової війни, і в той же час він хоче підтримувати добрі відносини із Заходом».

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Пекін, реагуючи на дані SIPRI про ядерний арсенал Китаю, нагадав про США

Генсекретар зазначив, що НАТО стикається з загрозами із боку Китаю, пов’язаними з Росією, Індо-Тихоокеанським регіоном і Арктикою.

За його словами, «зростаюча згуртованість між Росією і її авторитарними друзями в Азії робить ще більш важливим те, щоб ми співпрацювали з нашими друзями в Індо-Тихоокеанському регіоні».

Австралія, Японія, Південна Корея і Нова Зеландія, що не є членами НАТО, візьмуть участь у саміті НАТО у Вашингтоні 9-11 липня як спостерігачі.

Генеральний секретар зазначив, що війна Росії проти України буде «найбільш нагальною темою» для обговорення на саміті разом із витратами НАТО на оборону.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: НАТО може перевести частину ядерних ракет у режим готовності через загрози від РФ і Китаю – Столтенберґ

Столтенберґ заявив, що оголосить нові цифри витрат на оборону для союзників по НАТО пізніше, коли зустрінеться з президентом США Джо Байденом.

«Цього року більше ніж 20 союзників витратили щонайменше два відсотки ВВП на оборону», – сказав Столтенберґ.

Він додав, що збільшення витрат на оборону зміцнило обороноздатність України, і що шлях до миру – це більше зброї для України.

Витрати на оборону багатьох європейських країн різко зросли після повномасштабного вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року.

Хоча Україна не стане членом альянсу на Вашингтонському саміті, Столтенберґ сказав, що НАТО «побудує міст» до майбутнього членства України, і високо оцінив Раду Україна-НАТО, створену минулого року на саміті у Вільнюсі.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Китай розширює свій ядерний арсенал швидше за інші країни – SIPRI

«Ми допомагаємо забезпечити, щоб українські збройні сили були все більш і більш оперативно сумісними з НАТО, відповідали стандартам і доктринам НАТО, – сказав Столтенберґ. – Ідея полягає в тому, щоб так наблизити їх до членства, щоб, коли ми досягнемо консенсусу, ми могли одразу зробити їх членами».

Раніше в інтерв’ю британському виданню The Telegrap генеральний секретар НАТО заявив, що в альянсі обговорюють можливість вилучення частини ядерних ракет зі сховищ і переведення їх у режим готовності через зростання загроз із боку Росії й Китаю.

«Я не вдаватимуся до оперативних подробиць про те, скільки ядерних боєголовок має бути приведено в стан готовності і скільки потрібно тримати в запасі, але нам потрібно проконсультуватися з цих питань. Саме цим ми й займаємось», – сказав Столтенберґ.

Речник Кремля Дмитро Пєсков назвав такі коментарі «нічим іншим, як черговою ескалацією напруги», заявивши, що вони суперечать комюніке саміту миру, в якому йдеться про неприпустимість будь-якої загрози використання ядерної зброї в контексті України.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Китай міг би зіграти корисну роль, якби захотів» – США про відмову Пекіна від участі в Саміті миру