Стефанішина пояснила різку заяву Зеленського перед самітом НАТО

«Вже менш ніж за добу до початку саміту ми почали отримувати сигнали , що є спроби розмити формулювання з тим, щоб можливо використати це в майбутньому. Ми в Україні сприйняли це як не віру в перемогу, тому різко відреагували», – Стефанішина

Президент України Володимир Зеленський розкритикував країни НАТО перед самітом у Вільнюсі, оскільки «були спроби розмити формулювання про Україну у підсумковій заяві», зазначила віце-прем’єр-міністр із питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина в ефірі телемарафону.

Міністр нагадала, що всі рішення в НАТО ухвалюються консенсусом. Тому зазвичай, за її словами, дискусії не піднімаються вище за рівень послів – вони узгоджують все і знаходять компромісні рішення. Але в питанні України такого консенсусу не було рівня дискусії лідерів країн.

Стефанішина зазначила, що Зеленський проводив переговори з лідерами Бухарестської дев’ятки (Болгарія, Угорщина, Естонія, Литва, Латвія, Польща, Румунія, Словаччина та Чехія), президентом США Джо Байденом, канцлером Німеччини Олафом Шольцем та президентом Франції Еммануелем.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Результати саміту НАТО для України: реакції на те, що Зеленський назвав «абсурдним» і на те, що «гарним»

«Вже менш ніж за добу до початку саміту ми почали отримувати сигнали , що є спроби розмити формулювання з тим, щоб можливо використати це в майбутньому. Ми в Україні сприйняли це як не віру в перемогу, тому різко відреагували», – розповіла вона.

За словами Стефанішиної, вже під час саміту пройшли переговори і українські чиновники побачили комюніке, в якому містилися позиція щодо запрошення України, визнання прогресу в реформах, створення Ради Україна-НАТО та підтвердження членства України в Альянсі у майбутньому.

Президент України Володимир Зеленський 11 липня – у перший день саміту НАТО – назвав «безпрецедентною і абсурдною» відсутність часових рамок для запрошення України в НАТО і для її членства у формулюваннях, які готуються для Вільнюського саміту Альянсу.

На саміті Україна не отримала офіційного запрошення на вступ від НАТО, але пролунала обіцянка Україна отримає запрошення, коли «погодяться усі союзники і будуть виконані умови». За словами генсека НАТО, умови передбачають два виміри – модернізація оборонних інституцій України та війна, яка триває в країні.

У Вільнюсі, де проходив саміт НАТО, відбулась зустріч президента України Володимира Зеленського та президента США Джо Байдена. Зеленський заявив, що зустріч була «значущою та потужною». За його словами, з Байденом вони говорили про ситуацію на передовій, довгострокову оборонну співпрацю та внутрішні російські процеси.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: ISW: саміт НАТО знівелював цілі РФ, з якими вона почала масштабну війну проти України