Стан ув’язненого в Криму активіста Мустафаєва погіршується – Денісова

За словами Денсової, Мустафаєв має підвищену температуру і кашель з 19 березня

Стан здоров’я кримського татарина Сервера Мустафаєва, якого утримують під вартою в анексованому Криму, погіршується, повідомляє уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова 22 березня.

За її словами, Мустафаєв має підвищену температуру і кашель з 19 березня, проти окупаційна російська влада Криму не надає йому належної медичної допомоги.

«Стан здоров’я Сервера Мустафаєва погіршився — температура тіла підвищилася з 37,6 до 39,3, сухий кашель, сильний головний біль та слабкість у всьому тілі. Він звертався до (підконтрольного Росії – ред.) «Півенного окружного військового суду» та адміністрації пенітенціарної установи щодо надання йому належної медичної допомоги, однак йому зробили лише жарознижувальні ін’єкції, не було зроблено жодного аналізу та не встановлено діагноз», – повідомляє омбудсменка.

Такі дії російської влади, за її словами, порушують Конвенцію про захист прав людини і основоположних свобод, що гарантує право людини на життя.

Денісова закликала російску уповноважену з прав людини Тетяну Москалькову провести медичне обсетеження Мустафаєва, щоб виключити інфекційне зараження, в тому числі коронавірусною інфекцією.

19 березня Денісова повідомляла, що фігурант другої бахчисарайської справи «Хізб ут-Тахрір» Сервер Мустафаєв просить перевірити його на наявність коронавірусу SARS-CoV-2.

Читайте також: Друга бахчисарайська «справа Хізб-ут-Тахрір»: 7 фігурантів із 8 залишили під арештом​

У жовтні 2017 року російські силовики заарештували шістьох жителів Бахчисарая. Це Тимур Ібрагімов, Марлен Асанов, Мемет Бєлялов, Сейран Салієв, Сервер Зекір’яєв і Ернес Аметов. ФСБ Росії інкримінує їм участь у забороненій в Росії та анексованому нею Криму організації «Хізб ут-Тахрір».

21 травня 2018 року в Криму затримали координатора «Кримської солідарності» Сервера Мустафаєва і жителя села Долинне Бахчисарайського району Едема Смаїлова. Звинувачення проти них долучили до бахчисарайської «справи Хізб ут-Тахрір».