США погрожують Raiffeisen закрити доступ до долара – через роботу в Росії

Raiffeisen став одним із небагатьох системних європейських банків, які після повномасштабного вторгнення РФ в Україну не вийшли з російського ринку

Міністерство фінансів США попередило Raiffeisen Bank International, що може закрити йому доступ до доларової системи через роботу в Росії, пише Reuters із посиланням на джерело, яке ознайомилося з листом відомства.

Лист за підписом заступника міністра фінансів США Воллі Адеймо був надісланий Raiffeisen 6 травня. У ньому висловлювалася стурбованість із приводу роботи банку в Росії та його майбутньої угоди з мільярдером Олегом Дерипаскою, який перебуває під американськими санкціями. У листі Адеймо зазначав, що така діяльність Raiffeisen суперечить обіцянкам банку згорнути свою роботу в Росії та загрожує національній безпеці США.

Отримавши листа, Raiffeisen скасував угоду щодо купівлі частки в австрійській будівельній компанії Strabag, яку раніше «непрямо контролював» Дерипаска. Угода дозволила б банку вивести частину заморожених у Росії коштів у вигляді дивідендів, а Дерипасці – розморозити понад півтора мільярда євро. У банку пояснили відмову від угоди «обережністю».

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: США: російський олігарх Дерипаска намагався вивести з-під санкцій 1,5 млрд доларів, йому завадили

Попри скасування угоди, стурбованість Мінфіну США з приводу роботи Raiffeisen у Росії зберігається, говорить співрозмовник Reuters.

Представник Raiffeisen заявив, що банк «значно скоротив» діяльність у Росії і вжив масштабних заходів щодо зниження ризиків, повʼязаних із санкціями. За словами Raiffeisen, він продовжує йти з Росії – вже понад два роки з початку повномасштабного російського вторгнення в Україну.

Торік банк заплатив до бюджету Росії 464 мільйони євро податків, а з грудня розмістив майже 2500 оголошень про пошук співробітників для свого російського підрозділу.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Чехія розслідує діяльність Raiffeisen Bank в Росії. Скаргу подали правозахисники

Раніше агентство Reuters із посиланням на джерела повідомляло, що Raiffeisen відкладає вихід із російського ринку, сподіваючись, що війна Росії з Україною скоро закінчиться. Це рішення банку підтримує австрійська та російська влада, пише Reuters.

У квітні 2024 року Європейський центральний банк планував наказати Raiffeisen до 2026 року скоротити кредитування російських клієнтів на 65% та суттєво обмежити міжнародні перекази.