У США помер провідний науковець компанії IBM, винахідник і пластун Любомир Романків

Любомир Романків

У Сполучених Штатах 27 червня у віці 92 роки помер Любомир Романків – український винахідник, провідний науковець компанії IBM, автор майже 70 патентів і двох десятків відкриттів, діяч національної скаутської організації «Пласт». Про це повідомив громадський діяч і голова Крайової пластової ради Юрій Юзич.

Портрет Любомира Романківа розміщений у Залі національної слави США разом із портретом Стіва Джобса. Українець розробив революційну технологію – спосіб запису інформації магнітною голівкою на твердий диск. Із цим винаходом пов’язують початок ери персональних комп’ютерів.

Працював Романків в IBM понад 50 років, написав понад 150 наукових статей, отримав тільки від IBM 25 нагород.

Любомир Романків народився 17 квітня 1931 року в Жовкві Львівської області. Під час Другої світової разом із родиною виїхав до США.

Your browser doesn’t support HTML5

Винахідник Любомир Романків про дитинство в Україні та кар’єру в Америці

Упродовж багатьох років Любомир Романків обіймав посаду начального пластуна. Він був ініціатором та організатором багатьох пластових заходів, зокрема зборів, таборів та джемборі – традиційних скаутських злетів.

У 2008 році Романківа нагородили орденом князя Ярослава Мудрого за значний особистий внесок у розвиток українського скаутського руху.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Вмикаєте комп’ютер, і мій винахід починає свою роботу» – Любомир Романків
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «В Україні мене б вислали у Сибір чи розстріляли»: Любомир Романків про блискучу кар'єру в США та Apple