США і Фінляндія погодилися співпрацювати у боротьбі з іноземною дезінформацією

Держсекретар США Ентоні Блінкен і міністерка закордонних справ Фінляндії Еліна Валтонен підписали відповідний меморандум у Брюсселі на саміті міністрів закордонних справ країн НАТО

США і Фінляндія погодилися співпрацювати у «протидії іноземному маніпулюванню інформацією», оголосив Державний департамент США 4 квітня.

Держсекретар США Ентоні Блінкен і міністерка закордонних справ Фінляндії Еліна Валтонен підписали відповідний меморандум у Брюсселі на саміті міністрів закордонних справ країн НАТО.

«Іноземна державна маніпуляція інформацією, яка включає дезінформацію і пропаганду, є транснаціональною загрозою безпеці, яка може створювати або використовувати розбіжності всередині й між країнами, поставити під загрозу чесність виборів і підірвати суспільну довіру до уряду. Усвідомлюючи загрозу для всіх демократичних суспільств, Сполучені Штати і Фінляндія розширюватимуть обмін інформацією про іноземну дезінформацію», – йдеться в повідомленні.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Російська мережа впливу на чолі з Медведчуком. Про що свідчить викриття в Чехії?

Дві країни також домовилися поділитися найкращими практиками протидії дезінформації й узгодити свою політику з Концепцією США щодо протидії іноземному маніпулюванню інформацією.

На спільному пресбрифінгу Валтонен сказала, що «маніпулювання інформацією є зростаючим викликом для демократичних країн і відкритих суспільств».

Раніше державний секретар США Ентоні Блінкен попереджав, що у 2024 році на виборців і кандидатів, які беруть участь у волевиявленнях у багатьох країнах світу, чекатиме «потік брехні» та дезінформації, зокрема завдяки стрімкому розвитку штучного інтелекту й соціальних мереж.

Блінкен нагадав про викриті дезінформаційні кампанії Китаю та Росії. Він вказав на звіт Держдепартаменту за 2023 рік, у якому йшлося про те, що Китай витратив мільярди доларів на поширення пропаганди і придушення західних ЗМІ.

Також він нагадав про викриту схему інформаційного впливу Росії в країнах Латинської Америки: «Ми розкрили приховану кампанію Кремля з підриву підтримки України в Західній півкулі, відмивання російського контенту через латиноамериканські ЗМІ для того, щоб він виглядав органічним».

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Для заборони TikTok Україні не потрібен приклад партнерів, але краще домовитися – Юрчишин