У Держдепартаменті США відреагували на вбивство лідера «Хамасу»

За словами Ентоні Блінкена, «найкращий спосіб знизити температуру» – це продовжувати наполягати на припиненні вогню між «Хамасом» й Ізраїлем

Державний секретар США Ентоні Блінкен заявив журналістам, що Вашингтон «не знав про вбивство» політичного лідера «Хамасу» Ісмаїла Ханії і «не причетний до нього», а також не робитиме припущень щодо того, який вплив це може мати на регіон.

Однак, за його словами, «найкращий спосіб знизити температуру» – це продовжувати наполягати на припиненні вогню між «Хамасом» (визнаним в ЄС і США терористичною організацією) й Ізраїлем.

«Ми продовжуватимемо працювати стільки, скільки потрібно, щоб досягти цього», – сказав він Channel News Asia під час дводенного офіційного візиту до Сінгапуру.

«Життєво важливо допомогти покласти край стражданням палестинців у Газі. Життєво важливо повернути заручників додому... Життєво важливо поставити справи на кращий шлях для міцнішого миру і стійкішої безпеки, тому цей фокус залишається», – додав Блінкен.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Глава Пентагону відреагував на останні події на Близькому Сході

Вранці 31 липня Іран заявив, що Ісмаїл Ханія був убитий 31 липня в Тегерані під час рейду, в проведенні якого Тегеран звинуватив Ізраїль і який викликав побоювання розширення конфлікту на Близькому Сході.

Корпус вартових ісламської революції заявив, що розслідує напад, у результаті якого загинув 62-річний Ханія, який перебував у Тегерані для участі в церемонії інавгурації нового президента Ірану Масуда Пезешкіана 30 липня.

«Хамас» підтвердив цю новину у своєму Telegram-каналі 31 липня, заявивши, що Ханія був убитий під час «повітряного удару по його резиденції в Тегерані».

Уряд Ізраїлю офіційно поки не коментував повідомлення про вбивство Ханії.

Тим часом, новий президент Ірану Масуд Пезешкіан заявив менш ніж через 24 години після своєї інавгурації, що Іран «захищатиме свою територіальну цілісність» після нападу, хоча він не сказав, як саме.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Політичний лідер «Хамасу» Ханія був убитий в Тегерані

Верховний лідер аятола Ірану Алі Хаменеї пообіцяв помститися Ізраїлю за вбивство.

Палестинський президент Махмуд Аббас засудив вбивство Ханії, назвавши його «боягузливим актом і небезпечною подією», повідомило палестинське державне інформаційне агентство WAFA.

Крім того, декілька країн засудили напад, Росія назвала його «неприйнятним політичним убивством», а Туреччина попередила, що це продовжить війну між Ізраїлем і «Хамасом» у Секторі Газа.

Вбивство Ханії сталося в той момент, коли Вашингтон намагається домогтися згоди «Хамасу» й Ізраїлю на тимчасове припинення вогню і домовитися про звільнення заручників, які утримуються в Газі. Високопосадовці Сполучених Штатів, Ізраїлю, Катару і Єгипту беруть участь в останньому раунді переговорів, щоб забезпечити таку угоду.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Ізраїль не прагне до ескалації війни, але готується до всього – міністр оборони

Ізраїль пообіцяв убити лідерів «Хамасу» через напад бойовиків угруповання 7 жовтня на територію Ізраїлю, в результаті якого загинули 1200 людей. Близько 250 інших були взяті в заручники, декого з яких звільнили. Деякі з заручників загинули під час перебування в Газі в той час, як Ізраїль проводить масштабну військову операцію, що, за його словами, спрямована на знищення «Хамасу». Вважається, що деякі із заручників ще живі.

Ханія був частиною «Хамасу» протягом десятиліть і став його політичним лідером у 2017 році. Він жив у Секторі Газа до 2019 року, а потім переїхав до Катару.

Він став одним із найпомітніших лідерів угруповання під час війни з Ізраїлем у Секторі Гази, коли курсував між країнами Близького Сходу для участі в міжнародних переговорах щодо конфлікту, зокрема щодо звільнення заручників, які все ще утримуються «Хамасом».

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Армія оборони Ізраїлю завдала удару по Бейруту і вказала, хто був ціллю