США і Британія публічно пов’язали ексофіцера ФСБ із хакерською групою

«Бендерський використовував свій статус і контакти, щоб сприяти розвитку відносин Evil Corp із офіційними особами російських спецслужб»

У США і Великій Британії вперше публічно пов’язали колишнього офіцера російського спецназу з однією з найвідоміших у світі хакерських груп.

Едуард Бендерський, який служив в елітному підрозділі ФСБ Росії «Вимпел», був ідентифікований ще в 2019 році як тесть Максима Якубця, ймовірного засновника Evil Corp, чиє шкідливе програмне забезпечення використовувалося в усьому світі для блокування корпоративних комп’ютерних систем в обмін на викуп.

Якубець одружився з дочкою Бендерського Альоною в 2017 році, згідно з фотографіями і відео, які виявило Радіо Свобода.

В обвинувальному акті проти Якубця, оприлюдненому в грудні 2019 року, Міністерство юстиції США стверджувало, що він надавав «пряму допомогу зловмисним кібердіям російського уряду, підкреслюючи залучення російським урядом кіберзлочинців для власних зловмисних цілей».

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Хакерів, пов’язаних із розвідкою РФ, звинувачують у збоях в роботі енергомережі України у 2022 році

Але ані американські, ані британські офіційні особи, які також запровадили фінансові санкції проти Якубця і Evil Corp., не надали подробиць зв’язків Якубця з російським урядом.

Однак 1 жовтня Міністерство фінансів США і Національне агентство Британії з боротьби зі злочинністю публічно підтвердили, що Бендерський є тестем Якубця, назвавши його «ключовою фігурою Evil Corp».

«Бендерський використовував свій статус і контакти, щоб сприяти розвитку відносин Evil Corp із офіційними особами російських спецслужб. Після запровадження санкцій і оголошення обвинувачень проти Evil Corp і Максима в грудні 2019 року Бендерський використовував свій вплив, щоб захистити групу», – заявили в Міністерстві фінансів США.

Згідно з даними відомства, Бендерський також зіграв важливу роль в укладенні бізнес-угоди між Якубцем і Дмитром Козаком, давнім помічником президента РФ Володимира Путіна, а також Германом Грефом, нинішнім генеральним директором державного «Сбербанку».

Британське Національне агентство з боротьби зі злочинністю оголосило про паралельні санкції проти Бендерського, Якубця і понад десятка інших осіб, пов’язаних з Evil Corp.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Хакери, пов’язані зі КНДР, намагалися отримати доступ до військових таємниць низки країн Заходу – спецслужби

Бендерський не коментував ці звинувачення. Якубець, який раніше був присутній у соціальних мережах, демонструючи свою любов до гонок на дорогих спортивних автомобілях, майже зник з поля зору громадськості після висунення звинувачення в 2019 році.

Також у відомстві заявили, що батько Якубця, Віктор, допоміг надати сину технічне обладнання, яке сприяло поширенню програми-вимагача.

У повідомленні Міністерства фінансів США детально описані інші ймовірні зв’язки між Якубцем і відомими інсайдерами російського уряду. Якубець, як стверджують у відомстві, використовує своє працевлаштування в російській компанії, щоб прикрити свою роботу з Evil Corp. Компанію під назвою «Національна інжинірингова корпорація» заснував син колишнього генпрокурора Росії Юрій Чайка.

Крім того, Міністерство юстиції США оприлюднило обвинувальний висновок, вперше виданий у березні 2023 року, який звинувачує росіянина на ім’я Олександр Риженков у змові за його роботу з Evil Corp. Риженков, за словами чиновників, був «довгостроковим партнером і другим у керівництві» для Якубця. Національне агентство з боротьби зі злочинністю стверджує, що Риженков відповідальний за афілійовану програму-вимагач під назвою LockBit.

Бендерського також пов’язують із вбивством у 2019 році в Берліні колишнього чеченського польового командира Зелімхана Хангошвілі – згідно з повідомленнями розслідувальної групи Bellingcat. Агент ФСБ на ім’я Вадим Красіков був засуджений за вбивство Хангошвілі і відсидів кілька років у німецькій в’язниці, перш ніж був звільнений у серпні в рамках великого обміну в’язнями із Заходом.

За даними Bellingcat, Бендерський безпосередньо контролював підготовку вбивства.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Мін’юст США звітує про викриття кібершпигунської програми, пов’язаної з ФСБ