Байден розглядає нові обмеження на кордоні, намагаючись досягти угоди щодо допомоги Україні

Республіканці заявили, що не голосуватимуть за пакет допомоги, який не містить положень щодо захисту кордону США з Мексикою і змін у міграційному законодавстві

Високопосадовці адміністрації президента США Джо Байдена 13 грудня працювали над угодою щодо допомоги Україні під час війни, шукаючи компромісу з вимогами республіканців у Сенаті в питанні про посилення політики на кордоні США і Мексики.

Тим часом, законодавці наприкінці цього тижня готуються поїхати з Вашингтона у відпустку, і питання може залишитися невирішеним.

Очікувалося, що міністр внутрішньої безпеки Алехандро Майоркас відновить переговори з представниками Сенату, хоча захисники прав іммігрантів і члени Демократичної партії президента Джо Байдена стурбовані обговорюваною політикою. Дехто з них протестував у Капітолії, попереджаючи про повернення жорсткої політики щодо кордонів й імміграції епохи президентства Дональда Трампа.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Ризик поразки України у відсічі агресії Росії і кордон США з Мексикою: як це пов'язано

11–12 грудня у США з візитом перебував президент України Володимир Зеленський. Він зустрівся з президентом США Джо Байденом, також уперше провів зустріч зі спікером Палати представників Конгресу Майком Джонсоном, чиї колеги-республіканці заблокували законопроєкт, який передбачає десятки мільярдів доларів військової допомоги Україні.

Візит Зеленського в США відбувся після того, як 5 грудня він скасував відеозвернення до американських сенаторів, на тлі дебатів щодо запиту адміністрації Байдена на майже 106 мільярдів доларів допомоги для України й Ізраїлю.

Республіканці заявили, що не голосуватимуть за пакет допомоги, який не містить положень щодо захисту кордону США з Мексикою і змін у міграційному законодавстві.

Протягом повномасштабного вторгнення Росії українські сили залежать від очолюваної США коаліції країн, яка надала зброю, а також економічну й соціальну допомогу на десятки мільярдів доларів. Зараз потік американської допомоги близький до виснаження – якщо Конгрес США не підтримає пропозиції президента Байдена.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: У Держдепі США уточнили вміст пакету допомоги Україні, попереджають – він може бути останнім через дії Конгресу