У Vivat повідомили, що Медведчук не оскаржив рішення суду скасувати заборону книги про Стуса

Книга Вахтанга Кіпіані «Справа Василя Стуса» вийшла друком у травні 2019 року

Один з лідерів «Опозиційної платформи – За життя» Віктор Медведчук не оскаржив у встановлений термін рішення суду скасувати заборону книги «Справа Василя Стуса», повідомило видавництво Vivat.

«Медведчук упродовж двох місяців міг подати касаційну скаргу. Днями ця можливість у нього вичерпалася. Ми офіційно перемогли», – заявили у Vivat.

Київський апеляційний суд 19 березня майже у повному обсязі задовольнив скаргу видавництва Vivat та автора книжки «Справа Василя Стуса» Вахтанга Кіпіані щодо рішення Дарницького суду частково задовольнити позов проросійського політика Віктора Медведчука, який у минулому був адвокатом Стуса. Рішення суду першої інстанції полягало у вилученні згадок про Медведчука із книги як недостовірних, та забороні поширювати тираж книжок, де ці згадки є.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Як вивозили останки Стуса, Литвина і Тихого з ГУЛАГу: розповідає співорганізатор перепоховання дисидентів Володимир Шовкошитний

Колегія суддів Київського апеляційного суду проаналізувала згадки про Медведчука. Зокрема, йшлось про фрази «… чи була можливість у Стуса обрати «менше зло». Проте є фактом, що наданого, підтримуваного держбезпекою адвоката звали Віктор Медведчук» та «… Віктор Медведчук на суді визнав, що всі «злочини», нібито вчинені його підзахисним, «заслуговують на покарання», а також «… він фактично підтримав звинувачення. Навіщо прокурори, коли є такі безвідмовні адвокати?...»

Київський апеляційний суд розцінив як недостовірну лише одну з фраз, що їх вживання оскаржував Медведчук - щодо заборони фрази про надання адвоката (Медведчука) службою держбезпеки Радянського Cоюзу.

Суд скасував заборону суду першої інстанції на поширення книги та використання імені Медведчука. Хоч заборона офіційно так і не починала діяти через апеляцію.

Книга Вахтанга Кіпіані «Справа Василя Стуса» вийшла друком у травні 2019 року.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Дмитро Стус: «Доля батька – це приклад того, що «несприятливих обставин» не буває»