Помпео на зустрічі з Лавровим закликав Москву звільнити українських моряків

Держсекретар США Майкл Помпео (л) та міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров, Сочі, Росія, 14 травня 2019 року

Вашингтон сподівається, що Москва зуміє домовитися з новою владою в Україні та звільнить українських моряків, затриманих торік поблизу Керченської протоки, заявив на прес-конференції в російському Сочі держсекретар США Майкл Помпео.

«Ми хочемо, щоб Росія простягнула руку новому українському уряду, щоб знайшовся вихід з ситуації. Ми також закликаємо російську владу звільнити представників екіпажу, який був захоплений в Керченській протоці», – сказав Помпео на прес-конференції з міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Лавров: ми зацікавлені, щоб відновити діалог зі США про контроль над озброєннями

25 листопада 2018 року в Азовському морі прикордонники та співробітники ФСБ Росії вчинили силове захоплення із застосуванням зброї трьох українських військових кораблів та членів їхніх екіпажів. Кілька моряків при цьому отримали поранення. Росія звинуватила 24-х українських моряків у нібито незаконному перетині кордону Росії.

Київ вважає те, що сталося, актом агресії, а моряків називає військовополоненими. Позицію України підтримали США, НАТО і Євросоюз. ООН визнала захоплених моряків військовополоненими.