Останній день публічних слухань у США: в Конгресі слухають Фіону Гілл і Девіда Голмса

Перед комітетом з розвідки виступають Фіона Гілл – колишня співробітниця Ради національної безпеки, яка відповідала за відносини з Росією і Україною, – і Девід Голмс, співробітник посольства США в Києві

У Палаті представників Конгресу США 21 листопада тривають відкриті слухання в рамках розслідування про можливість імпічменту президента Дональда Трампа.

Перед комітетом з розвідки виступають Фіона Гілл – колишня співробітниця Ради національної безпеки, яка відповідала за відносини з Росією і Україною, – і Девід Голмс, співробітник посольства США в Києві.

Перед слуханнями було опубліковане вступне слово Голмса. У ньому він, зокрема, зазначив, що в березні 2019 року на політику США щодо України все більший вплив почав мати юрист президента Трампа Руді Джуліані й особи, які йому допомагали.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Я не вірив власним вухам». Слухання про імпічмент Трампа

Голмс також стверджує, що 26 липня він був свідком телефонного дзвінка посла США в ЄС Ґордона Сондланда і президента Дональда Трампа, в ході якого обговорювалося можливе розслідування проти сина колишнього віцепрезидента Джо Байдена в Україні. За словами Голмса, Сондланд сказав йому, що Трампу Україна цікава тільки в контексті розслідування проти Байдена.

Як заявив Голмс, Сондланд сказав Трампу, що президент України у захваті від нього (loves your ass – англ.), і ствердно відповів на запитання, чи Володимир Зеленський оголосить про розслідування, якого хотів Трамп. Сондланд, за словами Голмса, заявив Трампу, що Зеленський зробить «все, про що ви його попросите».

Your browser doesn’t support HTML5

Трамп: Мене не хвилює імпічмент після дзвінка в Україну – відео

Фіона Гілл у своєму вступному слові заявила, що вважає твердження про можливе втручання України в президентські вибори в США в 2016 році продуктом російської пропаганди. Про те, що українські офіційні особи в 2016 році могли допомагати демократам, стверджувала низка республіканців і сам президент Трамп.

Раніше Гілл і Голмс вже давали свідчення на закритих слуханнях.

Демократи в Палаті представників, які ініціювали розслідування, намагаються довести, що Трамп – в обхід звичайної процедури – через довірених осіб, в тому числі Сондланда, тиснув на Україну, щоб завдати шкоди своєму політичному опонентові Джо Байдену. Сам Трамп і республіканці заперечують порушення закону з боку президента.