Словаччина й Угорщина не підтримають санкції ЄС щодо російської нафти – міністри

Міністр закордонних справ Петер Сіярто заявив, що його країна не голосуватиме за санкції, «які унеможливлять транспортування природного газу чи нафти з Росії до Угорщини»

Словаччина й Угорщина заявляють, що не підтримають санкції Європейського союзу проти російської енергетики, у тому числі щодо імпорту нафти.

Дві країни стверджують, що вони занадто залежні від російської нафти і не мають безпосередніх альтернатив.

Міністр економіки Словаччини Ріхард Сулік заявив, що єдиному нафтопереробному підприємству країни, Slovnaft, знадобляться роки для того, щоб перейти з російської нафти на інший вид нафти.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Війна проти України. Нафта та газ – головні союзники Путіна

Угорщина також сильно залежить від російської нафти. Міністр закордонних справ Петер Сіярто заявив, що його країна не голосуватиме за санкції, «які унеможливлять транспортування природного газу чи нафти з Росії до Угорщини».

Виступаючи 3 травня в Казахстані, Сіярто заявив, що Угорщина та її економіка не зможуть функціонувати без російської нафти.

«Справа у тому, що енергопостачання Угорщини не може бути під загрозою, тому що ніхто не може очікувати, що ми дозволимо, щоб угорці платили ціну за війну», – сказав Сіярто.

Нові пропозиції Європейської комісії щодо санкцій можуть включати поетапне ембарго на російську нафту. 27 країн-членів, ймовірно, почнуть обговорювати їх 4 травня, але може пройти кілька днів, перш ніж заходи будуть схвалені і набудуть чинності.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Bloomberg: США і ЄС обговорюють варіанти скорочення нафтових доходів Росії

3 травня верховний представник ЄС із зовнішньої політики Жозеп Боррель заявив, що виконавча влада блоку близька до того, щоб запропонувати нові санкції, і до пакету увійде імпорт нафти.

Країни, які виступають за нафтове ембарго, стверджують, що це зупинить надходження коштів, які Росія використовує для фінансування війни проти України. Польща входить до числа країн-членів ЄС, які виступають за нафтове ембарго, тоді як інші, зокрема Німеччина, побоюються економічних наслідків заборони.

Водночас міністр економіки Німеччини Роберт Габек 2 травня заявив, що Німеччина «не проти заборони на нафту з Росії».

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Що буде, коли Європа відмовиться від російської нафти?