Конгресмени запитали уряд США, чому нафтосервісна компанія SLB досі працює в РФ

«Ця американська компанія добре змащує... військову машину Путіна», – заявили законодавці

У США конгресмени від обох партій розкритикували виняток, який дозволяє нафтосервісній компанії SLB (більш відомій за попередньою назвою Schlumberger, «Шлюмберже») досі працювати в Росії

Після початку повномасштабного вторгнення в Україну російських військ США та європейські країни прагнуть за допомогою санкцій скоротити доходи Москви від продажу енергоносіїв. Кілька нафтосервісних компаній були змушені залишити Росію, але SLB продовжує свою діяльність.

Понад 50 законодавців, включно з демократами Джейком Аучінклоссом і Ллойдом Доггеттом та республіканцем Брайаном Фіцпатріком, заявили, що з моменту масштабного вторгнення SLB підписала нові контракти, найняла сотні співробітників і ввезла до РФ обладнання приблизно на 18 мільйонів доларів.

«Ця американська компанія підтримує військову машину Володимира Путіна, фінансуючи варварське вторгнення в Україну. Ми закликаємо вас продовжувати підтримувати наших українських союзників, застосовуючи більш жорсткі нафтові санкції, щоб ефективно обмежити прибуток Путіна», – наголошується в листі законодавців на ім’я міністерки фінансів Джанет Єллен і держсекретаря Ентоні Блінкена.

За словами законодавців, адміністрація посилається на генеральну ліцензію міністерства фінансів, яка дозволяє американським особам здійснювати операції, пов’язані з енергетикою, за участю деяких російських фінансових установ під санкціями.

Торік SLB отримала з Росії 5% свого виторгу. На момент початку повномасштабної війни у 2022 році в Росії працювало 10 тисяч її співробітників. Без участі західних нафтосервісних компаній Росія має значні проблеми з розвідуванням і освоєнням нових родовищ.

Компанія SLB наразі не відповіла на запит Радіо Свобода щодо продовження її роботи на території Росії.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Компанія SLB, яка обслуговує нафтові родовища, припиняє поставки до Росії